31 tradicionális húsvéti fogás a Föld minden tájáról – 3. rész
2019. April 20.Cikksorozatunk első részében lengyel és litván tradicionális ételekkel, a folytatásban pedig olasz és brit húsvéti fogásokkal ismerkedtünk meg. Sorozatunk befejező részében Görögországba kalauzolunk el benneteket.
Tsoureki
Habár Görögországban az ortodox húsvét a katolikus ünnephez képest más napra esik, ez nem jelenti azt, hogy kevesebb finomság kerülne az ünnepi asztalra. Mindenhol megtalálhatjuk a báránysültet, a piros tojást és a tsourekit, amely narancsos, fűszeres fonott kalács. Amikor a tészta megkel, piros tojásokat ültetnek a tetejére, majd így kerül a sütőbe.
Tiropitas
Amíg sül a bárány, a görögök különböző sajtos péksütiket rágcsálnak, ezek közül a legkedveltebb a tiropitas. Rétestészta háromszögek négy különböző fajta sajttal megtöltve. Jól hangzik, ugye?
Kalitsounia
Édes sajtos sütemény, leggyakrabban Kréta szigetén fogyasztják. A gyúrt tésztát joghurttal, konyakkal készítik, majd sajttal, fahéjjal és narancshéjjal töltik meg. Néha sütőben, máskor olajban sütik ki.
Tzatziki
Ezt az ételt biztosan nem kell bemutatni senkinek, ám újdonság lehet, hogy húsvétkor is az asztalra kerül. Az uborkás mártogatós a görög konyha alapfogása, az egyik legismertebb görög étel.
Töltött szőlőlevél
A Dolmathakia me kima szintén híres görög előétel. A töltelék rizsből, kaporból, mentából és marha- vagy bárányhúsból áll.
Aavgolemono
Görög csirkeleves, szinte minden helyi étterem étlapján megtalálhatjuk. A töltött szőlőlevelek szószaként is fel szokták szolgálni.
Patates sto Fourno
A sült burgonya a báránysült kedvelt köretének számít, ez a görög verzió olívaolajjal, oregánóval, fokhagymával és citromlével ízesített.
Spanakopita
Szinte minden görög családnak megvan a maga titkos receptje. A tésztarétegek krémes fetát és spenótot rejtenek.
Galaktoboureko
A görög húsvéti menü is bővelkedik édes süteményekben. A galaktoboureko rétestésztából készül, és citrusos sziruppal öntözik meg.
Koulourakia
Vajas sütemény szezámmaggal megszórva. Gyakran szolgálják fel kávé mellé.
Forrás: the spruce eats