25 bőrbarát étel I. rész
A bőrünk szépségének, fiatalosságának megőrzését nem csupán kozmetikumokkal támogathatjuk, hanem táplálkozással is. Mind ismerjük az alapelveket: megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, sok-sok vitamin. Emellett léteznek a superfood kategóriába eső ételek, amelyek közt szintén vannak olyanok, amelyek a bőrünk egészségéért is felelnek. De a superfoodok mellett vannak „szimpla” ételek is, amelyek csodát tehetnek a bőrrel.
1.Olíva olaj:
Egy 2012-es kutatás során 1264 nő étkezését vizsgálták meg, és arra jutottak, hogy azok, akiknek magasabb volt az olíva olaj fogyasztásuk (napi minimum 2 evőkanál), azok 31%-kal kevesebb öregedési faktort mutattak, mint azok, akik alacsony mértékben (kb. napi 1 evőkanál) fogyasztottak olíva olajat. A benne levő polifenoloknak és az egyszeresen telített zsírsavaknak köszönhető ez a tulajdonsága.
2.Paradicsom
A likopin nevű antioxidáns (amely szintje a megfőtt vagy feldolgozott paradicsomban magasabb) növeli a bőrünk napsugarak elleni természetes ellenálló képességét.
3.Étcsokoládé
Kakaó-flavonoidokban gazdag, amely növényi antioxidáns segíti a hidratálást és javítja a keringést. Magas mértékű fogyasztása viszont súlynövekedést eredményez, így napi 28 gramm (150 kalória) bevitele ajánlott.
4.Zabkása
Lekváros kenyér helyett ezt együk reggelire, hiszen a finomított, cukros szénhidrátok arra késztetik a szervezetet, hogy inzulint termeljen, és növeljék az androgén hormonok termelését. Ezek faggyúmirigyek termelődését eredményezik, amelyből kicsi, piros pattanásaink lesznek. Maradjunk inkább egy kevésbé édes, szénhidrátos, de táplálóbb reggelinél.
5.Szardínia
Egy adag 1,5 gramm omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatású – így a pattanásoktól is búcsút vehetünk.
6.Zöld tea
A benne levő katekinek, mint például az EGCG (egy antioxidáns) fokozzák a véráramlást, amely így oxigént és kulcsfontosságú tápanyagokat juttat a bőrbe. Rendszeres fogyasztása rugalmasabbá és ellenállóbbá teszi a bőrt (pl.: a napsugarak káros hatásai ellen).
7.Kelkáposzta
Az egyik legjobb forrása a luteinnek és a zeaxatinnek, amely tápanyagok elnyelik és semlegesítik az UV-sugárzás következtében létre jött szabad gyököket. Emellett magas a C- és A-vitamin tartalma is.
8.Dió
Vegetáriánusoknak, halat nem fogyasztóknak jó hír, hogy ez az egyetlen olyan magféle, amely jelentős mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat.
9.Narancshéj
Egy tanulmányban kimutatták, hogy a narancshéjat (és egyéb citrusfélék héját) fogyasztók esetében a pikkelysejtes karcinóma kockázata csökkent (a gyümölcshúsnak nem volt ilyen előnye) . A kutatók szerint ez a limonén vegyületnek köszönhető, amely a héjban található és segíti az UV-védelmet.
10.Fűvel táplált marha húsa
Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavat, sőt fehérjét is (10 dkg-ban 30 gramm fehérje van). A protein a kollagén és az elasztin szövetek építőköve, amelyek a bőrt rugalmasan és fiatalon tartják.
11.Rozmaring
A rendszeres gyógynövényfogyasztás (rozmaring vagy kakukkfű) 60%-kal csökkenti a melanóma kialakulásának kockázatát. Tele vannak antioxidánsokkal, így hamar semlegesítik a bőrbe jutó szabad gyököket.
12.Mandulaital
Kutatások kimutatták, hogy a tejtermékek hajlamosak gyulladást okozni a bőrben, így súlyosbítják a pattanásokat, a ráncokat és a kiütéseket. Ha mégis tejet szeretnénk inni, inkább növényi italokat válasszunk.
13.Víz
Kulcsfontosságú elem a bőrünk megfelelő hidratálásában. Másik előnye pedig, hogy minél több vizet iszunk, annál kevesebb cukros üdítőt viszünk be, amelyek megemelnék a vércukorszintet. Ha pedig az magas, a cukor a kollagénben található fehérjékhez tapadhat és olyan vegyületek alakulnak, amelyek a bőr ráncosodását eredményezik.
via: Prevention