10 étel, amely megnyugtatja a fájós torkot
2019. December 9.Nagy pelyhekben hulló hó, mennyei illatok az adventi vásárban vagy kuckózás a meleg szobában egy jó könyvvel. Igen, ezek mind a tél szépségei! Sajnos azonban árnyoldalai is vannak az évszaknak, ezek közül a legtöbben talán a felső légúti megbetegedéseket említenék. Ha már megtörtént a baj, és fáj vagy kapar a torkunk, próbálkozzunk az alábbi ételekkel, italokkal, hogy enyhítsük a kellemetlen tüneteket.
1.Kurkuma
Antioxidáns-tartalma és gyulladáscsökkentő hatása életmentő lehet a fájós toroknak. A lereszelt gyökeret vagy port tehetjük smoothie-kba, teákba és levesekbe.
2.Smoothie, turmix
Nyugtató és krémes, hűti, megnyugtatja a begyulladt torkot. Extra bónuszként, ha áfonya kerül bele, a nyugtató hatás hatványozódik, a könnyen lenyelhető banánpép pedig tele van rostokkal és C-vitaminnal.
3.Csirkeleves
Régóta bevált házi módszer a megfázásos tünetek enyhítésére. A hústól erőre kapunk, a meleg lé pedig elképesztően jól fog esni.
4.Tojásrántotta
Nem csupán a torok számára kíméletes, hanem tele van fehérjével és omega-6 zsírsavval, ezek mind gyulladáscsökkentő hatásúak.
5.Méz és citrom
Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb torokgyógyír a forró víz, a méz és a citrom keveréke. A méz hatékony köhögéscsillapító, a citrom pedig jó immunerősítő.
6.Párolt, főtt zöldségek
A párolt gyökérzöldségeket könnyű lenyelni, emellett pedig igen egészségesek. És ne feledkezzünk az egyik legkényelmesebben kanalazható ételről se: krumplipürét a fájós torokra!
7.Téli fűszerek: fahéj, gyömbér, szegfűszeg
A fahéj melengető és antibakteriális fűszer, amely ráadásul sok antioxidánst tartalmaz. A gyömbér szintén csökkenti a gyulladásokat, valamint a lerakódott torokváladéktól is segít megszabadulni. A szegfűszeg ugyancsak fontos szerepet kap a betegségek elleni harcban: gombaölő és fájdalomcsillapító hatásairól ismert.
8.Kamillatea
Az egyik legnagyobb klasszikus, ha házi patikáról van szó. Hatásosságát annak köszönheti, hogy természetes fájdalomcsillapító, valamint makacs köhögésre is bevethető.
9.Zabkása
Olyan tápanyagokkal és rostokkal van tele, amelyek segítik szervezetünket a betegségek legyőzésében. Legfontosabb közülük az omega-3 zsírsav, a folsav és a kálium.
10.Zsálya
Ismert népi orvosság, antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonságokkal bír.
Forrás: food network