Tegyél a jó emésztésért probiotikus ételekkel!
2022. November 16.A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, amelyekre hatalmas szüksége van a szervezetünknek. Jó baktériumokat tartalmaznak, ezek segítik az emésztést és az anyagcserét, valamint támogatják az immunrendszer helyes működését. Mutatjuk, mely élelmiszerek tekinthetők probiotikusnak, építs be párat közülük a mindennapjaidba!
Joghurt és kefir
A joghurt talán a legismertebb probiotikus élelmiszer. Az aktív joghurtkultúra segít fenntartani a gyomor egészséges egyensúlyát. A kefir saját baktériumtörzsei szintén jó szolgálatot tesznek, mindkettő tejtermék hathatósan csökkenti a puffadást, gyomorégést is.
Tipp: Székrekedéssel küzdesz? Cikkünk segíthet!
Tej és író
Talán kevésbé ismert tény, hogy nemcsak a joghurt és a kefir probiotikus tejtermék, hanem a tej és az író is. Az íróból szuper salátaönteteket keverhetünk, így tényleg a mindennapjaink része lehet.
Kimchi és savanyú káposzta
A fermentált savanyúságok ugyancsak tele vannak probiotikumokkal, így bélflóránk egészségének remek támogatói. Emellett a zöldségekben található vitaminokról se feledkezzünk meg! A kimchi koreai, kínai kel alapú savanyúság, komplex ízei a legunalmasabb fogást is feldobják, érdemes megkóstolni!
Egyes sajtok
A sajtok kedvelőinek jó hír, hogy egyes fajták szintén tele vannak probiotikummal. Ilyen többek közt a gouda, a cheddar és a parmezán.
Forrás: BBC Good Food
Ezt már olvastad?