Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mindentudó fekete szeder a konyhában

2022. August 17.

A nyár egyik legsötétebb gyümölcse garantáltan a fekete szeder. Elég csak pár szem belőle és fekete lesz a nyelvünk, kezünk és a gyerekeknek a ruhájuk is. De ez mit sem izgat minket, hisz a fekete szeder csodás minden tekintetben.

A szeder a rózsafélék családjába tartozik és több ezer féle szeder létezik. Ne keverjük össze a faeperrel. Mindkettőt nevezik szedernek is és hasonlítanak egymásra, mégsem ugyanarról a gyümölcsről beszélünk. És hogy bonyolítsuk, fekete málnaként szintén becézik, ugyanis még a málnára is hasonlít.

Tipp: Mi fán terem a faeper?

Hihetetlenül sok vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz. Fantasztikus C-vitamin-forrás, rengeteg folsav, vas, foszfor, kalcium és egyéb jótékony hatású ásványi anyag bújik meg már egy kis szemben is. Ezeknek köszönhetően sok-sok betegségre gyógyír. Ajánlják a vérszegénységben szenvedőknek és a magas vérnyomással küzdőknek. Erősíti a csontokat. A szív- és érrendszeri betegséggel élőket is védi. Serkenti az emésztést, szabályozza a koleszterinszintet. Antioxidáns, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, illetve megakadályozza a rákos sejtek elszaporodását. Sőt, a baktériumokat sem engedi elszaporodni. Még a levele is felhasználható teának. Gyakorlatilag mindentudó!

Vásárlásnál és begyűjtésnél arra figyeljünk, hogy könnyen sérülnek az apró kis gömböcskék. A sérülés mentén pedig könnyen romlásnak indulnak. Ezért lehetőleg ne egymásra pakoljuk és ne is úgy vegyük meg, hogy sok-sok szem egymásra van rendezve. A tárolást a málnánál kicsit jobban bírja, de így is csak pár napig áll el.

Ha nem tudjuk azonnal elfogyasztani, téliesítsük. Lehet fagyasztani tálcán szemenként, és ha megfagyott, mehet egyben zacskóba. Mivel magas a víztartalma, fagyasztás után veszít gyönyörű külleméből, de ettől még levesekhez, turmixhoz, mártáshoz, müzlihez vagy süteményekhez nagyon jól felhasználható.

Karakteres íze van, szuper lekvár alapanyag önmagában és más gyümölccsel keverve is. Eleve mindenhez csodás sötétbíbor színt ad. Lekvárban nyugodtan kombinálhatjuk semlegesebb ízű nyári almával, de illik a barackhoz is.

Befőttnek is eltehető. Arra figyeljünk, hogy a keményebb szedrek kerüljenek ily módon befőzésre. Ha valaki rajong az aszalványokért, akkor jó hírem van, az aszalásra szintén jól reagál a szeder.

Frissen pedig csipegessük bátran csak magában vagy sajtokhoz. Készítsünk belőle gyümölcssalátát. Vagy egy zöldsaláta alapot vinegrette mártással, szederrel és valami sós feltéttel, legyen az sonka vagy sajt.

Frissen turmixhoz, smoothie-hoz, gyümölcsleveshez nagyon finom, sültekhez akár mártást is készíthetünk belőle. A süteményekről nem is beszélve. Muffinhoz, tortához, galette-hez egyaránt tökéletes.

Ezt már olvastad?

Grillezz gyümölcsöket, és készíts csodás desszerteket belőlük!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Bazsalikomos kalács

Bazsalikomos kalács

A jeruzsálemi babkát sósan is elkészítheted!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!