Vöröslencsés lasagne
A vöröslencse szuper alternatíva lasagnéhoz is, ha könnyű, húsmentes fogást szeretnénk készíteni. Tovább dúsítottam cukkinivel, sárgarépával, paradicsommal, és sűrű ragut főztem belőle. Ez került a szokásos húsos töltelék helyett a lasagnébe, besamellel rétegezve.
Hozzávalók
4-6 személyre- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 15 dkg sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg passata (passzírozott paradicsom)
- 1 kis konzerv (14 dkg) sűrített paradicsom (28-30%-os)
- só
- 30 dkg vöröslencse
- 1 teáskanál morzsolt oregánó
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 25 dkg cukkini
- 6 dkg vaj
- 6 dkg liszt
- 6 dl tej
- reszelt szerecsendió
- 12 db lasagne tészta
- 1 nagy marék reszelt parmezán sajt
Elkészítés
Egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és a megpucolt, felaprított vöröshagymát megfonnyasztjuk rajta. Rátesszük a megpucolt, egészen apróra vágott sárgarépát, tovább dinszteljük, majd hozzáreszeljük a megtisztított fokhagymát is.
Felöntjük a passatával, hozzákanalazzuk a sűrített paradicsomot, megsózzuk, majd mehet hozzá az átöblített vöröslencse, valamint az oregánó és a kakukkfű is. Felöntjük egy kevés vízzel, majd fokozatos, kevés vízpótlással addig főzzük, amíg a répa és a lencse félpuhává válik, ekkor hozzáadjuk a megmosott, szintén apró kockákra vágott cukkinit is. Együtt készre főzzük, sűrű ragut kell kapnunk. (A vizet pótoljuk, ha szükséges, de a főzés végén teljesen forraljuk el alóla.)
Elkészítjük a besamelt. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, lepirítjuk, majd fokozatosan hozzáöntjük a (meleg) tejet, és simára keverjük. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Egy nagy méretű sütőtál aljába egyenletesen egy kevés besamelt öntünk. Ezt követi egy sor tésztalap (nyersen), majd vöröslencsés szósz, tésztalap és besamel egészen addig, amíg a rétegek el nem fogynak. Az utolsó réteg a maradék besamel legyen. Tetejére reszelt parmezánt szórunk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percet sütjük. Ha szükséges, közben letakarhatjuk alufóliával a tetejét. Felszeletelés előtt kicsit pihentetjük.
Ezt a receptet már próbáltad?