Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vegán lasagne

Annak sem kell lemondania a lasagne élményéről, aki nem fogyaszt húst.
2020. April 20.

Hús nélkül, növényi alapú hozzávalókból készült ez krémes, szaftos és ízletes durum lasagne.

Hozzávalók

egy 20x30 cm-es tepsihez
  • 10 dkg vöröslencse
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl passzírozott paradicsom
  • 30 dkg aprított paradicsom (konzerv)
  • friss bazsalikom
  • ½ evőkanál szárított oregano
  • himalája só
  • 5 dkg margarin
  • 2 evőkanál zabliszt
  • 4 dl rizstej
  • ¼ evőkanál őrölt bors
  • ½ evőkanál őrölt szerecsendió
  • 20 dkg durum lasagne tészta
  • 3 dkg sörélesztőpehely
  • 10 dkg növényi sajt

Elkészítés

 

 A vöröslencsét háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük.

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd megfonnyasztjuk rajta a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a passzírozott és aprított paradicsomot, a friss bazsalikomot, a szárított oreganot és ízlés szerint himalája sót. Beleöntjük a puhára főtt vöröslencsét és 3 dl vizet, majd az egészet összefőzzük közepes lángon, fedő alatt, kb. 5 percig. A végeredménynek kicsit „vizes” állagúnak kell lennie. 

Eközben elkészítjük a besamelmártás is. Ehhez egy edényben felolvasztjuk a margarint, majd megpirítjuk rajta a zablisztet. Sózzuk, borsozzuk és őrölt szerecsendiót szórunk hozzá. Ezután fokozatosan hozzáöntjük a forró rizstejet, és csomómentesre keverjük. Folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a szószt. 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

Egy magas falú tepsibe eloszlatunk egy merőkanál paradicsomszószt, kibéleljük a teljes tepsit tésztalappal, majd megkenjük besamellel. Addig ismételjük a lépéseket, amíg marad alapanyagunk. Az utolsó réteg paradicsomszósz legyen. Ezt megszórjuk sörélesztőpehellyel és reszelt növényi sajttal. 

A tepsit lefedjük alufóliával, majd az előmelegített sütőbe tesszük. 30 perc után eltávolítjuk az alufóliát és további 10 perc alatt megpirítjuk a lasagne tetejét. 

Melegen felvágva, friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kukorica-krémleves

Kukorica-krémleves

Húsvét után jól jönnek a könnyű levesek, ugye?
Mangós quinoasaláta

Mangós quinoasaláta

Ezt a finomságot gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Vietnámi tésztasaláta

Vietnámi tésztasaláta

Könnyű és tápláló saláta rizstésztával.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!