Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vegán lasagne

Annak sem kell lemondania a lasagne élményéről, aki nem fogyaszt húst.
2020. április 20.

Hús nélkül, növényi alapú hozzávalókból készült ez krémes, szaftos és ízletes durum lasagne.

Hozzávalók

egy 20x30 cm-es tepsihez
  • 10 dkg vöröslencse
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ½ fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl passzírozott paradicsom
  • 30 dkg aprított paradicsom (konzerv)
  • friss bazsalikom
  • ½ evőkanál szárított oregano
  • himalája só
  • 5 dkg margarin
  • 2 evőkanál zabliszt
  • 4 dl rizstej
  • ¼ evőkanál őrölt bors
  • ½ evőkanál őrölt szerecsendió
  • 20 dkg durum lasagne tészta
  • 3 dkg sörélesztőpehely
  • 10 dkg növényi sajt

Elkészítés

 

 A vöröslencsét háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük.

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd megfonnyasztjuk rajta a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a passzírozott és aprított paradicsomot, a friss bazsalikomot, a szárított oreganot és ízlés szerint himalája sót. Beleöntjük a puhára főtt vöröslencsét és 3 dl vizet, majd az egészet összefőzzük közepes lángon, fedő alatt, kb. 5 percig. A végeredménynek kicsit „vizes” állagúnak kell lennie. 

Eközben elkészítjük a besamelmártás is. Ehhez egy edényben felolvasztjuk a margarint, majd megpirítjuk rajta a zablisztet. Sózzuk, borsozzuk és őrölt szerecsendiót szórunk hozzá. Ezután fokozatosan hozzáöntjük a forró rizstejet, és csomómentesre keverjük. Folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a szószt. 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

Egy magas falú tepsibe eloszlatunk egy merőkanál paradicsomszószt, kibéleljük a teljes tepsit tésztalappal, majd megkenjük besamellel. Addig ismételjük a lépéseket, amíg marad alapanyagunk. Az utolsó réteg paradicsomszósz legyen. Ezt megszórjuk sörélesztőpehellyel és reszelt növényi sajttal. 

A tepsit lefedjük alufóliával, majd az előmelegített sütőbe tesszük. 30 perc után eltávolítjuk az alufóliát és további 10 perc alatt megpirítjuk a lasagne tetejét. 

Melegen felvágva, friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kukorica-krémleves

Kukorica-krémleves

Húsvét után jól jönnek a könnyű levesek, ugye?
Mangós quinoasaláta

Mangós quinoasaláta

Ezt a finomságot gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Vietnámi tésztasaláta

Vietnámi tésztasaláta

Könnyű és tápláló saláta rizstésztával.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.