Borsozd csak meg a desszerted, mennyei lesz!
2022. July 19.Már az is szokatlan lehet első hallásra, ha azt mondjuk, hogy bizonyos édességeknek jót tud tenni egy kis só, pedig így van. Elég egy nagy csipet, ami szépen kihozza az édes ízt, nem hiába tettek nagymamáink is az édes tésztákhoz egy kevéssel. De a fűszerespolcon találunk még valamit – valószínűleg a só közvetlen szomszédságában –, amiről nem is képzelnénk, mennyire klassz egy édességben. Ráadásul nem is egzotikus. Igen, ez a bors!
A só és bors örök sláger a legtöbb főételhez, de nem sok mindenkinek jutna eszébe sóval és borssal ízesíteni mondjuk egy vaníliafagyit. Pedig a bors meghökkentően jól illik a vaníliához. Nem nyomja el eredeti ízét, hanem pont előhozza, és az apró, őrölt borsdarabok textúrája is jól működik a krémes fagyiban. A bors csípősségét pedig enyhíti, kiegyensúlyozza a hűs fagylalt.
Tipp: Miért olyan drága a sáfrány?
Nem csupán a fagyira kerülhet őrölt bors! Több gyümölcsöt is nyugodt szívvel megborsozhatunk, például a grillezett barackot vagy epret. Vannak olyan süteményreceptek is, amelyekben megjelenik a bors, étcsokoládéval, meggyel társítva mindenképpen érdemes kipróbálni. Ha őrölt borsot használunk, őröljük inkább meg frissen mi magunk, a frissen őrölt bors ugyanis sokkal intenzívebb aromájú.
Ha pedig megtetszenek az érdekesen fűszerezett desszertek, felkészülhet a Cayenne-bors és a csilipor.
Kapcsolódik:
Mutatjuk, melyik az az 5 módszer, amivel tartósíthatod a zöldfűszereket
Forrás: mashed