A tészta nem is olasz eredetű? 5 érdekesség az egyik legnépszerűbb ételről
2022. July 2.A tésztaételek általában könnyen és gyorsan elkészíthetőek, a száraztészták pedig szinte mindenhol viszonylag olcsón beszerezhetőek. Ráadásul sokáig elállnak, így nem meglepő, hogy a különböző tésztaételek a világ szinte minden táján elterjedtek és kedveltek. 5 érdekesség következik, a cikk után pedig már tehetjük is fel a főzővizet, ha megjött a kedvünk egy jó tésztavacsorához.
Nem is olasz eredetű
Vagy mégis? A kérdést nagy vita övezi, ugyanis két kultúrkörben is az egyik legalapvetőbb étel, ez pedig az olasz és a kínai. A kínai eredetet hirdetők egy 2005-ös cikket szoktak idézni, amely szerint egy ásatáson talált leletek alapján a mai Kína területén már a késői kőkorszakban, időszámításunk előtt 1700 és 1100 között készítettek tésztákat. Az olasz eredetet hirdetők egy 4. századi etruszk sírban talált képet szoktak érvként felhozni.
Nem Marco Polo vitte a tésztát Olaszországba
Sokáig tartotta magát a legenda, hogy Marco Polo hozta magával Kínából a tésztát, amikor a 13. században hazatért utazásairól. Azonban – ahogy feljebb is írtuk – vannak bizonyítékok arra, hogy már több évszázaddal korábban ismert volt Itáliában a tészta.
A Barilla a legkedveltebb márka az olaszoknál
A magyar szupermarketek polcain is megtalálhatóak a 140 éves márka termékei. Nem csupán nálunk népszerű, hiszen az utóbbi 20 évben az Olaszországban eladott összes tészta 40%-a a Barilla valamelyik terméke volt.
Jó okkal léteznek különböző formájú tészták
Az olaszok kialakítottak szabályokat arra vonatkozóan, hogy milyen formájú tészta milyen típusú szószokkal párosítható. Emellett a különböző formáknak történelmi okai is vannak. Olaszország egyes tájain más és más fajta gabona terem meg, a különböző fajta búzákból pedig más és más formájú tésztát lehet a legjobban megformázni. Északon kimondottan puha tészták gyúrhatók a lisztből, amihez tojást adnak a tészta alacsony fehérjetartalmát kisegíteni. Az ország közepén nem kell tojást tenni a tésztába, délen pedig magas fehérjetartalmú durumlisztekből készítenek tésztákat.
Tipp: Hány fajta száraztésztát érdemes otthon tartani?
Az olaszoknál a tészta külön fogás a főétel előtt
Egy komplett olasz étkezés a következőképpen néz ki. Megterítik az asztalt, mindenki kap egy pohár italt, mondjuk bort vagy proseccót, majd kiteszik az antipasti tálakat. Az előétel lehet helyi sajt, szalámi, zöldség, olívabogyók. Ezt követi a primi, amely hivatalosan az első fogás és tésztaétel. Régen ezzel laktak jól a szegény emberek, hiszen olcsó volt és eltelített, így a húsételből már kevesebbel is beérték. A tésztát a főétel – legtöbbször hús vagy hal – követi, majd desszerttel és kávéval zárják az étkezést.
Ezt már olvastad?
Forrás: mashed