Ez a jó emésztés titka: íme a magas enzimtartalmú ételek
2022. May 28.Az enzimek elengedhetetlenek azokhoz a szervezetben zajló kémiai folyamatokhoz, amelyek egészségesen tartanak minket. Szerencsére rengeteg ilyen enzim van azokban az élelmiszerekben, amelyeket rendszeresen fogyasztunk.
Az enzimek segítenek megkönnyíteni a szervezetben zajló folyamatokat az immunrendszer működésétől egészen az emésztésig. És az a nagyszerű, hogy az emésztést elősegítő növényi enzimek közvetlenül az élelmiszerforrásból származnak ahelyett, hogy csak tablettákban szednénk be őket.
-
-
-
Mik az enzimek?
-
-
Az enzimek elengedhetetlenek a szervezet működéséhez. Minden sejtre hatással vannak, ezért minden szervünkre is hatással bírnak. Valószínűleg láttad már az enzimek működését anélkül, hogy tudatosítottad volna. Például amikor az alma elkezd barnulni a levegőn, az enzimatikus barnulás.
-
-
-
Ha hiányzik a kellő enzim…
-
-
Az emésztőenzim-hiány tünetei közé tartozik a puffadás, hasi fájdalom, hasmenés és székrekedés. Gyomor-bélrendszeri problémákat is tapasztalhatunk, illetve teltségérzetet már kis ételadagoktól, valamint emésztetlen ételdarabokat a székletben. Ha a hiány tartósan fennáll, elhízással, Crohn-betegséggel, allergiával, károsodott immunrendszeri működéssel, fáradtsággal és premenstruációs tünetekkel hozható összefüggésbe.
-
-
-
Az enzimhiányt befolyásoló tényezők közé tartoznak a következők:
-
-
– Alkohol, kávé, cukor és erősen feldolgozott élelmiszerek
– Gluténérzékenység vagy más ételérzékenység
– Ismételt antibiotikum-kúra
– Mentális vagy fizikai stressz
– Dohányzás
– Terhesség
– Öregedés
Szerencsére, ha hidratáltak maradunk, és emésztést segítő növényi enzimekkel teli étrendet tartunk, akkor visszafordíthatjuk a hiányosságokat.
-
-
-
Fontos emésztőenzimek
-
-
Az enzimek az ételek emésztésének alapvető részét képezik. A proteázok, amilázok és lipázok az emésztőenzimek csoportjai. Ezek segítenek a fehérjék, szénhidrátok és zsírok makrotápanyagainak lebontásában.
Ezen emésztőenzimek némelyike megtalálható gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, diófélékben és más élelmiszerekben. A többit a szervezet magától is előállítja, vagy étrend-kiegészítők formájában is beszedhetjük.
Tipp: Ha székrekedéssel küzdesz, olvasd el ezt a cikket!
-
-
-
Az ananászban és a papayában található enzimek
-
-
A papaya bromelainban gazdag. A bromelain segít csökkenteni a gyulladást, és különösen jótékonyan hat az orrmelléküreg- és orrgyulladás csökkentésére. Régóta használják a gyógynövénygyógyászatban. Azt is megállapították, hogy javítja az immunrendszert, és segíti a sebek gyógyulását.
Bár az ananász elfogyasztása nem gyógyít meg semmilyen betegséget, segíthet a gyógyulásban. Remekül működik antibiotikumokkal kombinálva, mivel úgy találták, hogy javítja azok hatását.
-
-
-
Ne felejtsük el a mézet és a banánt
-
-
A mézben nem csupán egy enzim van, a legjobb emésztőenzimek egész listáját tartalmazza. Ez teszi az egyik leghatásosabb enzimes élelmiszerré. A méz enzimlistája többek között tartalmazza az amilázt, a diasztázt, az invertázt, a glükózoxidázt és az alfa-glükozidázt.
Lehet, hogy a banán nem rendelkezik ilyen hosszú listával, de van egy közös enzimje a mézzel: az amiláz, és az amilázok a keményítőt cukorrá bontják. Az amilázok alapvető emésztést elősegítő növényi enzimek, amelyek szerepet játszanak a banán érése során bekövetkező édesítésben. A glükozidáz segít a szénhidrátok lebontásában, és a Scientifica 2016. márciusi számában megjelent tanulmány szerint ez szintén megtalálható a banánban.
-
-
-
Egyéb emésztést elősegítő élelmiszerek
-
-
A kefir egy savanykás ízű erjesztett tejital, amelyet gyakran reklámoznak egészségügyi előnyei miatt. Tele van az egyik legjobb emésztőenzimmel: proteázzal, amely növényi enzim a fehérjék lebontásában segít.
Fokhagymát is érdemes gyakran fogyasztani, ugyanis tele van alliinázzal. Ha magas a vérnyomásunk, ez különösen jó hír. Bizonyított, hogy az alliináz csökkentheti a vérnyomást, így az egyik legjobb emésztőenzim a szívproblémák kockázatának csökkentésére.
A gomba (pl. a shiitake) az emésztést elősegítő növényi enzimek további nagyszerű forrása. A gomba lignocellulolitikus enzimeket tartalmaz, amelyek segítik a glükóz emésztését.
Kapcsolódik:
Nem csak a glutén viseli meg az emésztésed, hanem a lektin is?
Forrás: Napidoktor.hu