Baconnel és kolbásszal töltött reggeli lepény
Létezik az indiai konyhában egy reggeli töltött lepénykenyérféle, a paratha. Istenien átültethető a magyar konyhába, hisz mi ugye mindent meg tudunk tölteni mindennel. Most kétféle tölteléket készítettem, de gyakorlatilag bármit tehetünk bele. 2 fontos tényező van: jó rugalmas legyen a tésztánk, illetve vagdaljuk nagyon apróra a tölteléket, hogy ne szakítsa ki a tésztát. Ugyanis majd vékonyra fogjuk nyújtani.
Hozzávalók
6 darabhoz, ez egy 4 fős családnak elég- Tészta:
- 30 dkg liszt
- csipet só
- 1 evőkanál olaj
- kb. 2 dl meleg víz
- Első töltelék:
- 4 szelet bacon
- 1 kis fej hagyma, néhány szál snidling vagy petrezselyem
- csipet só és bors
- Második töltelék:
- 5 cm-es kolbászdarab
- 1 kis fej hagyma
- 1 teáskanál mustár
Elkészítés
Először a tésztát készítjük el, hogy tudjon pihenni. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az olajat, kézzel átmorzsolgatjuk, hogy az olajat egyenletesen eloszlassuk. Lassan hozzáadagoljuk a vizet, először csak a felét, átgyúrjuk, és utána már csak annyit teszünk hozzá, hogy jó rugalmas, nem ragadós tésztát kapjunk. Valószínűleg nem fog kelleni a 2 dl, de lisztje válogatja. Tehát van egy alaposan átgyúrt, rugalmas tésztánk, gömböt formálunk belőle, és tálba helyezve, letakarva félretesszük pihenni. Ezalatt előkészítjük a többi hozzávalót.
Ha van konyhai aprítónk, akkor most jól fog jönni, ha nincs, akkor késsel kell nagyon apróra vágni a hagymát és a bacont. Összekeverjük, csipet só (ha a bacon nem elég sós) és egy kis frissen őrölt bors kell még bele.
A másik tölteléknél pedig a kolbászt és a hagymát aprítjuk fel, és egy kis mustárral ízesítjük.
A pihentetett tésztát 6 – nagyjából egyenlő – darabra szedjük szét, gombócokat formálunk belőlük, kicsit lelapítjuk, megforgatjuk a lisztben, és letakarva félretesszük.
Most jön az első tészta:
1. Kézzel lapogassuk kicsit el a tésztát a deszkán, és nyújtsuk is ki olyan 7 cm átmérőjű körre.
2. Helyezzünk rá nagyjából 1 zöld dió méretű töltelékadagot, és bugyoláljuk be a tésztával körbe, egyenletesen, a tetején összedolgozva.
3. Megint lapogassuk meg először kézzel finoman, figyelve, hogy a tészta maradjon kör formájú.
4. Most a nyújtófával lassan, nyugodtan, nem kapkodva szépen nyújtsuk ki néhány mm-es vastagságúra, többször megforgatva. Rugalmas a tészta, ha nem kapkodunk, nem fog kiszakadni.
5. Hevítsük fel a serpenyőt. Közepes lángon sütjük a lepényeket, amikor már meleg a serpenyő, mehet rá az első.
6. Nagyjából 1 percenként át kell forgatni, de csak pár forgatás, és szép aranybarna lesz, fel is fog helyenként hólyagosodni.
7. Amikor mindkét oldala kész, rácsra tesszük kihűlni, mert tányéron az alsó része nagyon be fog nedvesedni.
8. Így teszünk a maradék öt tésztával is.
Bármilyen salátával vagy akár fűszeres-fokhagymás tejföllel is kínálhatjuk. Jó étvágyat!
Ezt a receptet is próbáld ki: