Végre kiderült, miért olyan olcsó a kínai kaja, miközben hatalmas adagot adnak!
2022. May 28.A kínai gyorsétel a világon mindenhol sokkal olcsóbb, mint bármi más, amit amit egy büfében választhatsz magadnak. Magyarországon is rengeteg kínai gyorsétterem van, és az átlagos kismenü 800 Ft körül alakul, míg a nagy verzió alig több egy ezresnél, és általában két étkezésre is elegendő. Vajon mi ennek az oka?
A megoldás kevésbé titokzatos, mint gondolnánk, ugyanakkor nem egyetlen okra vezethető vissza a válasz csupán. Nézzük csak sorban.
- A munkaerőkérdés megoldott: általában a tulaj vagy valamelyik családtagja dolgozik itt (aki részesedést kap a bevételből), így spórolnak a fizetéseken).
- Önkiszolgáló rendszerről beszélünk, így nincs szükség pincérekre sem.
- A csirke a fő alapanyag a húsok terén, ami jóval olcsóbb, mint például a marha vagy a sertés. Az étel javarészt zöldségekből áll, a fő köret pedig a rizs és a tészta, ami szintén olcsó.
- Általános, könnyű könnyű recepteket használnak, nem nehéz beletanulni a munkába.
- Ügyes üzletpolitikát folytatnak. A külföldön élő és dolgozó kínai szolgáltatók igen gyakran összefognak: ez azt jelenti, hogy a kínai éttermes olcsóbban szerzi be a fűszereket, alapanyagokat a kínai piacostól. Ha egy utcában vagy egy kisvárosban, egymáshoz közel két kínai éttermes nyit, gyakran egyeztetnek, hol mi kapható, így nem feltétlenül lesznek egymás konkurenciái.
Ez azért sok mindent megmagyaráz, ugye?
Megosztom barátaimmal