Ismered a sárga túrót? Egyre többen elkészítik húsvétra ezt a tradicionális ételt
2022. April 15.A sárga túró (vagy sárgatúró) Magyarország egyes területein, főként a görögkatolikusok lakta vidékeken volt leginkább ismert, tradicionális húsvéti étel. Csereháton, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint a Hajdúságban is készítették, és bár erősen vallásai kötődésűnek számított, nem csupán a görögkatolikusok asztalán találkozhattunk vele.
Hagyományos fogás
Több elnevezése ismert: sárga- vagy édestúró, sárga túró, túrócska, szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka. Éppen egy kicsit édes, hiszen kevés cukor és/vagy vaníliás cukor kerül bele, illetve ízlés szerint reszelt citromhéjat és mazsolát is adhatunk hozzá. Tradicionálisan a húsvéti reggeli része, a sonka, a kemény tojás, a zöldségek és a kalács mellé fogyasztják. Enyhén édeskés íze remekül harmonizál a sós sonkával.
Kapcsolódik: Sonka tippek húsvétra
A túró, amibe nem kell túró
Hasonlóan készül, mint a hagyományos túró, csak sok-sok tojással, innen is kapta a nevét. Az arányok roppant egyszerűek, 1 deci tejhez 1 tojást kell számolni. Készítsd legalább M-es méretű tojásból és minimum 2,8%-os tejből!
Kipróbálnád?
Könnyen elkészíthető recept, viszont egy éjszaka lecsepegéssel kell számolni, ezért érdemes nagyszombaton megfőzni. A szűrő kibéleléséhez szánt gézt a legegyszerűbben gyógyszertárban szerezheted be.
Sárga túró recept – a klasszikus
Sárga túró recept – klasszikus alaverzió + 2 különböző ízesítés
Kapcsolódik:
Fonj úgy, mint a profik! Videón mutatjuk a legtutibb kalácsfonásokat