Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák
És még egy ötlet: ha szeretnéd, felezd le a mennyiséget, és tálald köretként a paprikákat. Ha hús mellé kínálod, a sonkát gombára vagy tofura cserélheted.
Hozzávalók 4 személyre:
12 dkg bulgur
só
4 db kaliforniai paprika
2 evőkanál olaj + a sütőtálhoz
2 gerezd fokhagyma
8 dkg sonka
1 kis konzerv (7 dkg) sűrített paradicsom
1 teáskanál fajita fűszerkeverék
őrölt fekete bors
1 kis marék reszelt sajt (trappista, edami, cheddar stb. ízlés szerint)
aprított snidling a díszítéshez
Elkészítés:
A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük.
Közben a kaliforniai paprikákat megmossuk, kettévágjuk, a csumákat, magházakat eltávolítjuk. Egy olajjal vékonyan kikent sütőtálba sorakoztatjuk vágási felükkel lefelé, és 180 °C-ra előmelegített sütőben félpuhára sütjük. Ez 15-18 perc, ezután a paprikákból kifolyt nedvességet egyszerűen kiöntjük a sütőtálból, és a paprikákat megfordítjuk. (Ha van időnk, ezt a lépést nem érdemes kihagyni, így a sülés közben keletkező nedvesség biztosan nem fogja eláztatni a tölteléket.)
A 2 evőkanál olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megtisztított, felaprított fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott sonkát, rövid ideig pirítjuk, majd a sűrített paradicsomot és a főtt bulgurt is a serpenyőbe tesszük. Kevés vízzel felhígítjuk (a paradicsom sűrűségének függvényében), közben hozzáadjuk a fajita fűszerkeveréket, valamint kevés sót és borsot. Pár percet sütjük.
A tölteléket az elősütött paprikákba töltjük, a tetejükre reszelt sajtot szórunk, és visszatoljuk a 180 °C-os sütőbe 10-15 percre. Aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.
Ezt a receptet már próbáltad?