Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Húsgombócos nyársak

Nyárias ebéd puha húsgombócokkal, sült kaliforniai paprikával és fokhagymás mártogatóssal.
2021. July 8.

Nyáron nem kell „túlgondolni” az ebédet! Elég csinálni egy jó adag húsgombócot (nyugodtan duplázzátok meg a mennyiséget), nyársra húzni zöldségekkel, főzni mellé egy egyszerű köretet, végül pedig meglocsolni fűszeres mártogatóssal. 

Hozzávalók

4 személyre
  • A húsgombócokhoz:
  • ½ zsemle
  • ½ dl tej
  • 35 dkg sertés-marha darált hús
  • 1 tojássárgája
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt fekete bors
  • kevés zsemlemorzsa
  • 4 dl olaj a sütéshez
  • A körethez és a nyársak összeállításához:
  • 1 kisebb kaliforniai paprika (vagy pár szelet vegyes színű maradék paprika)
  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 20 dkg bulgur
  • 12 dkg koktélparadicsom
  • snidling a díszítéshez
  • A mártogatóshoz:
  • 10 dkg tejföl
  • 4 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál ketchup
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

 

A húsgombócokhoz a zsemlét rövid időre a tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Összedolgozzuk a darált hússal, a tojássárgájával, a fűszerpaprikával, a megpucolt, lereszelt fokhagymával, sóval és borssal. 12 kis gombócot formázunk belőle, és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, közepesen forró olajban megsütjük, majd tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük. 

A kaliforniai paprikát megmossuk, felcikkezzük, és egy serpenyőben, a felhevített olajon puhára sütjük, közben megsózzuk. A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor elkészült, átkeverjük, ízlés szerint még megsózzuk. 

A mártogatóshoz a tejfölt kikeverjük a majonézzel, a ketchuppel, a megpucolt, lereszelt fokhagymával és kevés sóval. 

Tálaláskor a húsgombócokat a sült paprikákkal és a megmosott koktélparadicsomokkal együtt nyársakra húzzuk, a bulgurral tálaljuk, és meglocsoljuk a mártogatóssal. Aprított snidlinggel díszítjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Marhahúsos egytál

Marhahúsos egytál

Fűszeres, laktató és nagyon finom – jobban nem is indulhatna a hét!
Nektarinos-görög joghurtos pite

Nektarinos-görög joghurtos pite

Nyáron nincs olyan, hogy túl sok pite, ugye?
Kapros-uborkás tarja

Kapros-uborkás tarja

Friss, üde, nyárias fogás, ha a meleg évszakban is szívesen eszel húsos fogásokat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!