Húsgombócos nyársak
Nyáron nem kell „túlgondolni” az ebédet! Elég csinálni egy jó adag húsgombócot (nyugodtan duplázzátok meg a mennyiséget), nyársra húzni zöldségekkel, főzni mellé egy egyszerű köretet, végül pedig meglocsolni fűszeres mártogatóssal.
Hozzávalók
4 személyre- A húsgombócokhoz:
- ½ zsemle
- ½ dl tej
- 35 dkg sertés-marha darált hús
- 1 tojássárgája
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
- kevés zsemlemorzsa
- 4 dl olaj a sütéshez
- A körethez és a nyársak összeállításához:
- 1 kisebb kaliforniai paprika (vagy pár szelet vegyes színű maradék paprika)
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- 20 dkg bulgur
- 12 dkg koktélparadicsom
- snidling a díszítéshez
- A mártogatóshoz:
- 10 dkg tejföl
- 4 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál ketchup
- 2 gerezd fokhagyma
- só
Elkészítés
A húsgombócokhoz a zsemlét rövid időre a tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Összedolgozzuk a darált hússal, a tojássárgájával, a fűszerpaprikával, a megpucolt, lereszelt fokhagymával, sóval és borssal. 12 kis gombócot formázunk belőle, és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, közepesen forró olajban megsütjük, majd tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.
A kaliforniai paprikát megmossuk, felcikkezzük, és egy serpenyőben, a felhevített olajon puhára sütjük, közben megsózzuk. A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor elkészült, átkeverjük, ízlés szerint még megsózzuk.
A mártogatóshoz a tejfölt kikeverjük a majonézzel, a ketchuppel, a megpucolt, lereszelt fokhagymával és kevés sóval.
Tálaláskor a húsgombócokat a sült paprikákkal és a megmosott koktélparadicsomokkal együtt nyársakra húzzuk, a bulgurral tálaljuk, és meglocsoljuk a mártogatóssal. Aprított snidlinggel díszítjük.