
Paradicsomos gersli
Nyáron mindig szoktam eltenni finom, édes paradicsomból passzírozott paradicsomot. Télen csak előveszek egy-egy üveggel, és máris mehet a lábasba. Ezúttal egy paradicsomos, paprikás gersli egytálételt mutatok nektek, amolyan lecsó-félét, amit a füstölt hús varázsol téliessé, laktatóvá. Ezt bele is kockázhatjátok az ételbe, én vékony szeletekre vágva szoktam hozzáadni.
Hozzávalók
4 személyre- 20 dkg gersli (árpagyöngy)
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db tv-paprika
- 3 db kisebb kápiapaprika
- 6 dl passzírozott paradicsom
- só, őrölt fekete bors
- 40 dkg tetszőleges füstölt hús (pl. comb)
Elkészítés
A gerslit egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, másnap leszűrjük, átöblítjük.
Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Mehet hozzá a szintén megpucolt, áttört fokhagyma, majd a gersli.
Közben a paprikákat megmossuk, felkarikázzuk. A lábasba szórjuk, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal. Sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a szeletekre vagy kockákra vágott füstölt húst. Felforraljuk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a gersli megpuhul. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá közben. Frissen tálaljuk.