Ideje megkóstolni az angolok édes pogácsáját!
Hizlal, de mégis imádják a szigetországiak, ahol a szertartásszerű teázás elengedhetetlen része az édes pogácsa. Bődületes mennyiségű kalóriát tartalmaz, ugyanis ha egy darabot is megeszel belőle, máris 408-at mutat a számláló, ami felszökhet akár 756-ra is, főleg ha extrákkal kéred. Cukor is akad benne jócskán: 39,2 grammnyi, ám ha lekvárral és tejszínnel is megraknánk, akkor már a bűvös 900-as kalória-értéket is megütnénk. Ki az, aki ezt tudván mégis hajlandó ilyen teasüteményt enni?
Ami igaz, az igaz, pont eleget bukkant fel már eddig a brit terítékeken ez az édesség, bár a fénykorában a súlyosan megpakolt, óriás palacsinták mellett szinte elsikkadt. A gasztro-kultúra eme része úgy tűnik, hogy kiveszőben van manapság, mikor az egészség megőrzése lett a fő szempont. Az ország nyugati részében a vízfürdővel felmelegített, alvadt tejszínes változat a nyerő, melyen nincs kéreg. Ez a krém egy különleges, fanyar ízt kölcsönöz a sütinek. Ha ezt kicserélnénk, akkor sima tejszínhabra gondoljunk, és máris jobban járunk.
A magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidrátos kiadás összetevői közt ott lehet a csicseriborsó és a félzsíros crème fraîche – azaz a vajzsíros tejföl, illetve egy cukormentes goji-bogyó kompót. Igaz, teljesen más lesz, mint amit teasütiként eddig ismert Anglia, és ha jót akarunk magunknak, akkor nem is eszünk minden nap belőle. Az észak-írek például délelőtti harapnivalóként fogyasztják, illetve fogadásokon és ünnepségeken kínálják. Ám általános szabály az, hogy ha valamit ritkábban eszünk, annak az élvezeti értéke megnő.
A kalóriadús pogácsában gyakran van gyümölcs is, de olyan komikus hibridek szintén készülnek, mint például a Mars-szeletes változat, vagy a Cadbury-csokitojásos verzió, melyek szükségtelenül sok cukrot és zsírt juttatnak a szervezetbe. Pedig minél egyszerűbbre kéne venni a pogácsát: se áfonya, se cukormázas cseresznye vagy málna, de még fehércsoki se díszítse – csak ez utóbbi tétel maga 22.7 gramm zsírral tolja meg. Inkább egy szerényebb mennyiségű tejszínnel együk, majd egy pici, lehetőleg diétás lekvárt pöttyintsünk a tetejébe, csak az íz kedvéért.
Próbáld ki esetleg:
Perzsa
Forrás: theguardian.com