Cukormentes meggyes-tejbegrízes pohárkrém
…Amiből ráadásul a cukrot is könnyedén elhagyhatjuk. Ha pedig épp nem meggy lapul a fagyasztóban, akkor próbáljuk ki más gyümölccsel, például erdeigyümölcs-keverékkel vagy áfonyával.
Hozzávalók
4 nagyobb adaghoz- 40 dkg mirelit meggy
- 15 dkg cukornak megfelelő folyékony édesítőszer
- 4 db lapzselatin
- 1 l tej
- 12 dkg búzadara
- 1 evőkanál vaníliaaroma
Elkészítés
A mirelit meggyet egy lábasba szórjuk, hozzáadunk 5 dkg cukornak megfelelő folyékony édesítőszert és kevés vizet. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a meggyszemek megpuhulnak, összeesnek. Közben a lapzselatinokat pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk. A meggyet lehúzzuk a tűzről, és ha már nem forró, hozzákeverjük a zselatint. Hagyjuk zselésedni.
Ezután a tejet egy nagy lábasban felforraljuk. Mérsékeljük alatta a lángot, beleszórjuk a búzadarát, hozzáadjuk a többi édesítőszert és a vaníliát, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett sűrűre, krémesre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük folpackkal, és hagyjuk kicsit hűlni.
A pohárkrémet akkor szoktam összeállítani, amikor a meggy már kissé zselésedik, de még kissé folyékony is, így szép márványos lesz a végeredmény. (De természetesen megvárhatjuk, amíg jobban besűrűsödik.) A poharak aljába tejbegrízt teszünk, erre jön a meggyből, majd még egyszer megismételjük a rétegezést. Langyosan és behűtve is nagyon finom.
Ezt a receptet is próbáld ki: