Maradék ételekből egyszerű, de nagyszerű gabonatál jöhet?
Ha szereted, ha nem – az egytálétel életet menthet. Főleg ha káosz van otthon, a bolt zárva és a hűtőben sem találsz már éttermi szintű ennivalót. A maradék szószok megdermedtek, a beérett ízű húsokhoz pedig fonnyadt salátát már nem ennél… de inkább állj az élére a problémának: rakj össze egy vegyes tálat! Sok íz összjátéka lesz az eredmény, amihez az élénk színek meg is hozzák az étvágyat. Ha már akaratlanul is így hozta a sors, akkor teljen az új év eleje a gabonaételek jegyében.
Gabona, zöldség, fehérje és dresszing – máris megvan az új aranyszabály, amihez eztán fogadalomként is ragaszkodhatsz. Válassz a spájzból valamilyen apró szemes alapanyagot: barnarizs csak van otthon, de quinoa, kuszkusz, bulgur vagy köles is talán akad. De még a szilveszteri kajából megmaradt rizsköret is megteszi. Ha erőlevest tervezel fogyasztani, ízesítőnek máris bele teheted a csirkehúsból vagy zöldségekből álló főzethez a gabonádat.
Ám ha egy marék nyers leveles zöldséggel vagy főtt idényzöldséggel javítanád fel a gabonát, az is egy jó lehetőség. A nyersek közül a spenót, a kelkáposzta vagy a vörös cikória ajánlott, melyet most nem saláta-alapnak használsz el, hanem a tál egyik oldalára teszel. Párolt mángold, pirított cékla és hirtelensütött gomba, sült karfiol, brokkoli vagy kelbimbó is jöhet. A tányérnak legalább a felét töltse fel a zöldség és a gabona, de hagyjunk helyet a protein számára is.
Ha már a köret eldőlt, akkor ahhoz illően passzintsuk hozzá a húst. A lazac leginkább a citromos spenóttal adja, a kel pedig baconnel üt nagyot. Húsmentesen a ricotta jöhet szóba, de a tofu szintén jó választás; illetve a buggyantott tojás is szépen felfekszik a köretre. A gabonatál megkoronázása pedig a szósszal történik – kedvenc saláta-dresszinged is megfelelhet persze, csak valami krémes, ízes-illatos legyen. Sriracha chili szósz, pesztó, házi mogyoró-szósz bátran csoroghat a tálra. Esetleg ha a dresszingeket erőleves alapon vagy kókusztejjel készíted, akkor az még teljesebb ízélményt ad, anélkül, hogy agyoncsapná a zöldségek karakteres aromáit. De akár egy mézes-vörösboros vinaigrette bedobása sem elvetendő ötlet.
Díszítés – ez csak a hab a tortán: ettől szinte már vendéglőben fogod magad érezni. Formára szelt uborka, retek darabkák, pirított tengerifű, kesudió vagy panko morzsák, avokádó szeletkék, esetleg magvak vagy friss tépett fűszerek ráhintése nagyban befolyásolja az ízhatást. Például máris összefuthat a szánkban a nyál, ha belegondolunk, hogy hónapos retek karikák roppannak pekándióval és zabbal. De egy vadrizses, édesburgonyás-csilis csirketál is erős évindító. A quinoa leginkább a pirított céklával harmonizál, plusz egy kis körte csavarhat még a dolgon; a kelkáposztát pedig borsos bulgurral, illetve vajas-tejszínes-pezsgős szósszal képzelhetjük el.
Ebből se maradj ki, ha lehet!
Perzsa
Forrás: food52.com