Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért csak újévkor eszünk lencsét? Fogyasszuk rendszeresen az egészséges hüvelyest!

2021. December 27.

A lencse a világ egyik legrégebben termesztett hüvelyese, bolygónk minden pontján ismerik és fogyasztják. A többi hüvelyes zöldségféléhez hasonlóan gazdag rostokban és fehérjében. Kisebb méretüknek köszönhetően a szemek gyorsabban puhára főnek, mint például a bab, és nem is feltétlenül szükséges főzés előtt beáztatni. Olcsó, sokféle módon elkészíthető, emellett egészséges és tápláló is, így nem csoda, hogy ennyire elterjedt és kedvelt.

 

Elkészítés és tárolás

A boltok polcain alapvetően két formában találkozhatunk lencsével. Van egyszer a száraz, zacskós fajta és a konzerv kiszerelés. Utóbbi egy gyors salátához vagy körethez a legjobb, a szárazból pedig leveseket, főzelékeket készíthetünk. A száraz lencse gyakorlatilag nem tud megromlani, de azért érdemes a megvásárlása utáni első évben felhasználni. Ha megbontottuk a csomagolást, tartsuk légmentesen zárható dobozban száraz, hűvös helyen.

Semleges és visszafogott íze miatt a lencse szinte bármelyik konyha fűszereivel jól kombinálható. Adhatunk hozzá vöröshagymát, fokhagymát, zöldfűszereket, curry fűszerkeveréket is, nyugodtan kísérletezzünk! 

 

Ezért olyan egészséges

A lencse magas rosttartalma révén stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet és ezzel a szívbetegségek kialakulásának az esélyét. Az emésztést is segíti, gyógyír lehet a szorulásra és más emésztőrendszeri problémákra. Magas fehérjetartalma miatt jó üzemanyagforrása szervezetünknek, és rosttartalmának köszönhetően ez az energia lassan, fokozatosan szabadul fel.

Magas folsav-, vitamin- és ásványianyag-tartalma is, ez a korábban említett rost- és fehérjetartalmával együtt az egyik legegészségesebb élelmiszerré teszi.

 

Témába vág: Főzzünk gyakran vöröslencsét! 

 

Fajtái

A barna lencse a legelterjedtebb típusa, ez a klasszikus lencse. Jól megőrzi formáját főzés során, ezért jó választás meleg salátákba, köretekbe, levesekbe, főzelékekbe. Készíthetünk belőle vegán húspogácsát is.

A zöld lencse nagyon hasonlít a barnára, valamivel még szilárdabb, és íze kissé borsmentás. Felhasználása megegyezik a barna lencsével.

A vöröslencsét hántolt formában árulják. Édeskésebb íze miatt ez a fajta gyakori vendég az indiai konyha fogásaiban. Elkészítésekor ügyelni kell arra, hogy gyorsan szétfő, cserébe jó sűrítője lehet főzelékeknek és leveseknek.

A fekete beluga lencse fényes és apró szemekből áll, ami a kaviárra emlékeztet, nevét is innen kapta. Mutatós kinézete miatt leginkább salátákban találkozhatunk vele.

A puy lencse Közép-Franciaország Le Puy régiójában terem. Ez a legdrágább lencseféle, használják hús- és halételek mellé, vagy főételként fogyasztott salátákhoz is.

 

Főzzünk lencsével: 

Lencse nyolcszor, azaz 8 lencsés fogás, amit ne csak az új esztendő első napján fogyassz!

 

Forrás: fao.org

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!