Így lesz tökéletes a cukormáz a mézeskalácsra
2021. December 16.Az egész munkánk kárba veszhet, ha elrontjuk a cukormázat, pedig épp az lenne a dolga, hogy még mutatósabbá tegye a nagy gonddal elkészített mézes figurákat.
Mindössze két hozzávaló, porcukor és tojásfehérje kell hozzá, az arányok azonban meglehetősen fontosak ahhoz, hogy siker koronázza a konyhai tevékenykedésünket.
Ha nem megfelelően adagoljuk a hozzávalókat, a máz túlzottan ragacsos lehet, és megvan a veszélye, hogy csak nagyon nehezen köt meg, sőt rosszabb esetekben soha nem szárad meg igazán, pedig a cukormáznak keménynek kell lennie a mézeskalács tetején.
Gasztrosztori: Ez a mézeskalács emberkék története
Cukormáz mézeskalácsra
Hozzávalók:
– 1 tojásfehérje
– 200 g porcukor (a kristálycukor nem jó!)
Elkészítés:
– A tojást vedd ki a hűtőből – hidegen ugyanis keményebbre lehet verni, mintha szobahőmérsékletű lenne –, és alaposan mosd meg! Töröld szárazra, és a fehérjét tedd egy magasabb falú tálba!
– Robotgéppel verd egy pár percig alacsony fokozaton, s amikor már kissé habossá válik, több részletben kanalazd hozzá a porcukrot!
– Kapcsold magas fokozatra a habverőt, és keverd a habot addig, amíg a porcukor teljesen föl nem olvad és a tojáshab kemény nem lesz!
– Töltsd habzsákba vagy sütőpapírból készített tölcsérbe, és díszítsd fel a sütiket!
Ez is mézeskalács:
Martha Stewart megmutatja, hogyan építsünk mézeskalács házikót
Forrás: napidoktor.hu