Lazacfalatok szója- és gluténmentes teriyaki szósszal
Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
Mindig is nagy kedvencem volt a teriyaki szósz, és most végre sikerült úgy elkészítenem, hogy nemcsak allergénektől mentes lett, de még finomított cukrot sem tartalmaz. Az íze és az állaga pedig pont olyan, amilyennek a nagy könyvben meg van írva. Ráadásul bírja a fagyasztást is, így mostantól kezdve csak elég kikapnom a mélyhűtőből a már elkészített szószt, és bármikor pillanatok alatt elkészíthetem a kedvenc ázsiai ételemet.
Hozzávalók
2 személyre- 1 narancs leve
- 1 teáskanál ecet
- 0,6 dl kókusz aminó
- 1 evőkanál tápiókaszirup vagy méz (elhagyható)
- 2-3 gerezd finomra aprított fokhagyma
- 2 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 csapott teáskanál tápiókliszt
- 2 csipet só
- 30 dkg lazacfilé
- 1 evőkanál olívaolaj
- szezámmag és újhagyma a díszítéshez
Elkészítés
A teriyaki szószhoz egy kis lábosba öntjük a narancslevet, az ecetet, a kókusz aminót és a tápiókaszirupot. Hozzáadjuk a fokhagymát, a reszelt gyömbért, a tápiókalisztet és a sót, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük.
Amíg a szósz hűl, a lazacfilét megmossuk, és 2×2 cm-es kockákra vágjuk.
A kihűlt szószt a lazacra öntjük, és 30 percig a hűtőben hagyjuk marinálódni.
Az olívaolajat felforrósítjuk egy tapadásmentes serpenyőben, és a teriyaki szószos lazacdarabokat 4-5 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor szezámmaggal és apróra vágott újhagymaszárral díszítjük.