Süssünk-főzzünk szőlővel!
2021. September 19.Itt az ősz, indul a szüret, a piacokon pedig kedvünkre vásárolhatunk szépséges, ízletes szőlőfürtöket. Érdemes ebben az időszakban főzni és sütni is a gyümölccsel – nem csak borral és musttal –, erre mutatunk most pár szuper ötletet.
Szőlőleves
Alapja lehet tejszínes, tojássárgájával sűrített, vagy készíthetjük pudingporral is, ahogy a klasszikus gyümölcsleveseket. Adjunk hozzá szőlőlevet, citromhéjat vagy pici fahéjat, a szőlőszemeket pedig csak a főzés végén szórjuk bele. Tálaljuk jól behűtve, mennyei pirított kaláccsal!
Előételek szőlővel
Engedjük el bátran a fantáziánkat, hiszen a szőlő rengeteg ízzel harmonizál. Kínálhatjuk sajtokkal, szinte kiált az erőteljesebb, karakteresebb sajtokért, ilyen például az érettebb brie, a camembert, a gorgonzola. Persze nyársra tűzve mini mozzarellával és fekete-erdei sonkával is remek. Apropó, sonka! A fekete-erdei mellett finom bármilyen fűszeres szalámival, és persze örök párost alkot a dióval, mandulával is.
Olasz szőlős lepény
Képzeljünk el egy hagyományos, sós kelt tésztát (alap pizzatésztát), amit sütés előtt megszórunk mézédes kékszőlővel, durva szemű sóval és friss rozmaringgal. Ez a schiacciata, hihetetlen finom őszi csemege!
Mártások, szószok húsok mellé
A szőlő jó barátja a húsoknak, szárnyasokhoz (pulyka, csirke, kacsa) éppúgy passzol, mint marhához, sertéshez. Pároljuk meg a szőlőszemeket borban, vízben, kacsához ízesíthetjük naranccsal, marhához, sertéshez adhatunk hozzá kakukkfüvet, rozmaringot. Egy kevés hideg vízben elkevert keményítővel könnyedén beállíthatjuk a mártásunk sűrűségét.
Gyümölcstorta
Végül pedig ki ne hagyjuk a klasszikus, vaníliapudingos gyümölcstortát! Remekül mutat a teteje szőlőszemekkel kirakva (nyugodtan váltogathatjuk a fehér és kék szemeket), majd befejezésképpen vonjuk be színtelen tortazselével. Ennél a süteménynél mindenképpen magnélküli szőlőt használjunk, vagy vágjuk félbe a szemeket, és távolítsuk el a magokat.