Omlós mákos-meggyes pite
Az omlós pitetészta klassz választás, ha valami olyan sütire vágyunk, amibe sok-sok töltelék kerül. Ilyen ez a pite is, szezonban friss, szezonon kívül pedig fagyasztott vagy befőtt meggyből is elkészíthető.
Hozzávalók
8 szelethez- A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 5 dkg cukor
- 1 db tojássárgája
- néhány evőkanál hideg víz
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
- A töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1,5 dl víz
- 15 dkg cukor
- 1 kisebb biocitrom lereszelt héja
- 5 dkg szilvalekvár
- 2 db tojás
- 1 nagy üveg meggybefőtt (35 dkg töltőtömeg)
- porcukor a díszítéshez
Elkészítés
A töltelék elkészítésével kezdjük. A darált mákot, a zsemlemorzsát, a vizet, a cukrot és a citromhéjat egy lábasba tesszük, összekeverjük, és pár perc alatt összefőzzük. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. Közben a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket habbá verjük. Először elkeverjük a töltelékben a lekvárt, majd a tojássárgájákat, végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot.
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és apránként annyi vizet, hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (ha szükséges, folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük).
Egy 24 cm átmérőjű piteformát kivajazunk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk úgy, hogy egy kicsit nagyobb legyen a formánknál. Belehelyezzük, peremet is kialakítunk, az alját villával megszurkáljuk, és beszórjuk zsemlemorzsával. Rásimítjuk a tölteléket, a tetejét kirakjuk lecsepegtetett/kimagozott meggyel. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
A pitét a formában hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk porcukorral, és szeletekre vágva tálaljuk.