Poharas epres-mákos guba
A szezonális gyümölcsök mindig szuper lehetőséget adnak arra, hogy izgalmasabbá tegyük a hagyományos ízvilágú desszertjeinket. Ebben a receptben az eper teszi még finomabbá a mákimádók kedvenc édességét.
Hozzávalók
4 adaghoz- Mákos guba:
- 2 dl (növényi) tej
- őrölt bourbon vanília
- 65 g eritrit
- 70 g mák
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 db teljes kiőrlésű kifli
- Krém:
- 4 dl (növényi) tej
- 2 db tojássárgája
- 40 g eritrit
- őrölt bourbon vanília
- 40 g zabpehelyliszt
- 10 g tápióka keményítő
- 4-6 szem friss eper
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
2 dl tejet felforralunk leheletnyi őrölt vaníliával, és felolvasztunk benne 25 g eritritet. A mákot összekeverjük a maradék eritrittel és egy citrom reszelt héjával.
A kifliket felkarikázzuk, majd egy vajjal megkent magas falú tepsibe sorakoztatjuk a felét. Erre öntjük a felforralt tej felét, majd megszórjuk mákkal. Ezeket lépéseket megismételjük a maradék hozzávalókkal, majd az előmelegített sütőbe tesszük a tepsit 15 percre.
Eközben elkészítjük a vaníliás krémet. A tejet feltesszük forrni. A tojássárgájákat összekeverjük az eritrittel és ízlés szerint vanília őrleménnyel, majd beleszitáljuk a zabpehelylisztet és a keményítőt. Az egészet a forró tejhez öntjük, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű puding állagúra főzzük.
Az epret alaposan megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük. Végül összeállítjuk a pohárdesszertet. Négy darab üvegpohár aljában szétosztjuk a vaníliás gubát, rátesszük az eperszeleteket, majd rácsorgatjuk a vaníliapudingot.
Fogyasztás előtt egy óráig a hűtőben pihentetjük.