Medvehagymával töltött padlizsán
Tavasszal amibe csak lehet, belecsempészem a medvehagymát. Most egy krémes raguba tettem, ami remek padlizsántöltelék. Cukkinivel is elkészíthető.
Hozzávalók
4 személyre- 2 db nagyobb padlizsán
- 30 dkg darált sertéscomb
- 20 szál medvehagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 evőkanál búzadara
- 3 evőkanál mascarpone
- 15 dkg sajt (ementáli vagy más reszelhető sajt)
- só, bors és bazsalikom ízlés szerint
- étolaj
Elkészítés
A vöröshagymát felaprítom, és egy serpenyőben, kevés olajon elkezdem párolni. A megmosott padlizsánt hosszában kettévágom. A belsejét kikaparom úgy, hogy a széleken maradjon 1-1 cm. Közben a megpárolódott hagymára ráteszem a darált húst, sózom, borsozom. Amíg a hús is pirul, a padlizsán kivájt részét összedarabolom olyan 0,5-1 cm-es darabokra, és mellé a paradicsomot is felaprítom.
Amikor a darált hús már megpirult, ráteszem a darabolt padlizsánt és paradicsomot, bazsalikommal ízesítem. Együtt párolom tovább, nem kell lefedni, az a cél, hogy minden megpuhuljon, és a felesleges nedvesség elfőjön.
Amíg fő a ragu, egy sütőtálat kicsit megkenek olajjal, és a medvehagymát is feldarabolom. Elfőtt a raguról a felesleges nedvesség, a hús megpirult, a padlizsán és a paradicsom megpárolódott. Lehúzom a tűzről, rászórom a búzadarát (ez fogja a maradék nedvességet felszívni), beleteszem a 3 evőkanál mascarponét és a darabolt medvehagymát, majd alaposan összekeverem, ha szükséges, még most utánafűszerezem. A padlizsánokat sorban megtöltöm a raguval, és az olajozott tálba helyezem. Tetejükre reszelem a sajtot. 180 °C fokos sütőbe teszem, és kb. 40 perc alatt megsütöm, a sajt a tetején szépen megpirul addigra. Jó étvágyat!