Aszalt gyümölcsös csiga
Kakaó és 3-féle aszalvány, szilva, mazsola és áfonya teszi ellenállhatatlanná ezt a sütit. Kávé vagy tea mellé tökéletes uzsonna, de persze tízóraira is remek lesz.
Hozzávalók
kb. 14-15 darabhoz- A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 5 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- kb. 3 dl langyos tej
- A töltelékhez:
- kb. 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 púpozott evőkanál kakaópor
- 10 dkg vegyes aszalvány: szilva, áfonya és mazsola
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt és a cukrot. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. Először beleöntünk fél dl langyos tejet, majd dagasztani kezdjük. Ezt követően még annyi tejet adunk hozzá, hogy puha, rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, pár mm vastag téglalappá nyújtjuk. A vajat megolvasztjuk. A tésztát egyenletesen megkenjük az olvasztott vaj egy részével, majd megszórjuk a cukorral összekevert kakaóval. Az aszalt szilvát apróra vágjuk, összekeverjük az áfonyával és a mazsolával. Meglocsoljuk egy kevés olvasztott vajjal. Hosszabbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük, a széleket összecsípjük, majd a hengert kb. 2,5 cm széles darabokra vágjuk.
A csigákat oldalukra fordítva sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük (hagyunk köztük pár cm távolságot), tetejüket megkenjük a maradék olvasztott vajjal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.