Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Baconös-póréhagymás csiga

Pihe-puha sós csigák tejfölös-póréhagymás-baconös töltelékkel.
2021. január 28.

Kelt tésztát hálás dolog készíteni, hiszen annyiképpen variálható. Lehet édes és sós, és a sósak között is rengeteg a lehetőség. Most puhára sütött póréhagyma, fokhagyma, bacon és tejföl került a csigákba, a tetejükre pedig jött az elmaradhatatlan sajt. 

Hozzávalók

12 darabhoz
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 8 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • kb. 2,8-3 dl tej
  • A töltelékhez:
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 dkg póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg bacon
  • 10 dkg tejföl
  • 10-12 dkg trappista sajt

Elkészítés

 

A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót. Hozzáadjuk a puha vajat, majd a tojássárgájákat. Először beleöntünk fél dl langyos tejet, és dagasztani kezdjük. Ezt követően még annyi tejet adunk hozzá, hogy puha, rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított felaprított vöröshagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáreszeljük a fokhagymát, rátesszük a kis kockákra vágott bacont, és összepirítjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, pár mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen, körben a széleket üresen hagyva megkenjük a tejföllel, és eloszlatjuk rajta a tölteléket. Hosszabbik oldalától indítva szorosan feltekerjük, majd a hengert kb. 2,5 cm széles darabokra vágjuk.

A csigákat oldalukra fordítva sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük (hagyunk pár cm távolságot köztük). Tetejüket megszórjuk a lereszelt sajttal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kefires-meggyes sütemény

Kefires-meggyes sütemény

Gyors kevert süti a dolgos hétköznapokra.
Ajváros szószban készült karaj

Ajváros szószban készült karaj

Gyors ebéd sok-sok szafttal.
Epres-habos képviselőfánk

Epres-habos képviselőfánk

Farsangkor ne hagyd ki a desszertek közül a krémes-roppanós képviselőfánkot!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!