A legelső, a legnagyobb és a legdrágább – a palacsinta világnapján csokorba szedtük a legeket
2021. February 16.Húshagyó kedden, a böjti időszak megkezdése előtt még érdemes belecsapni a lecsóba, akarjuk mondani a palacsintába. Süsd meg a kedvencedet, mi pedig mutatjuk a legeket.
1. Az első palacsintákat a rómaiak készítették az időszámításunk szerinti 1. században tejből, lisztből, tojásokból és fűszerekből. Egészen hasonlít a maira, ugye? Az ételt Alita Dolciának nevezték, amely annyit tesz: „másik édesség”.
2. A juharszirupot – amely az amerikai palacsinták elengedhetetlen hozzávalója – az algonquin indiánok fedezték fel, és eleinte édes italként fogyasztották.
3. Az első palacsintapor 1889-ben került a boltok polcaira az Egyesült Államokban.
4. A legmagasabbra feldobott palacsinta rekordját 2010-ben állították be New Yorkban 9,47 méterrel.
5. A világ legnagyobb palacsintája 3000 kilogramm súlyú és 15 méter átmérőjű volt.
6. A 8 órán belül felszolgált palacsinta rekordját tartó csapat 34 818 darabbal áll az első helyen.
7. Az angliai Olney városa 1445 óta rendez minden évben palacsintaversenyt a palacsinta nap tiszteletére.
8. A világ legdrágább palacsintája a Radisson Blu Edwardian Hotel 5 csillagos Opus éttermében kóstolható. Jár hozzá pezsgő, homár, szarvasgomba és persze kaviár is, egy adag ára pedig 1166 amerikai dollárt, azaz kb. 350 ezer forintot kóstál.
9. A palacsinta szindróma egy allergiás reakció, amely a trópusokon elfogyasztott palacsinta elfogyasztása után jelentkezhet, mivel arrafelé bizonyos fajta atkákkal lehet szennyezett a liszt.
A palacsinta valamilyen formában számtalan ország konyhájának része, jöjjön pár izgalmas verzió!
1. A svéd blodplättar olyan palacsinta, ami sertésvérből készül.
2. A francia crêpe vékony és ropogós tésztájú, hajtva vagy felcsavarva melegítik egy cukorból, vajból, citrusléből és likőrből összeállított szószban.
3. Az Egyesült Államokban és Kanadában gyakran fogyasztják reggelire vajjal vagy sziruppal.
4. A blini orosz (szláv) palacsinta hajdinalisztből készül, tejföl, lekvár, méz és kaviár lehet a feltét.
5. A zsidó konyha része a Hanuka alatt fogyasztott burgonyapalacsinta, olajban sütik ki, ezzel is emlékezve az olajlámpára, az ünnep jelképére.
Forrás: EasyFood