Márton-napi libatepertős falatkák
Ha volt is Márton-napi foglalásotok a kedvenc éttermetekben, minden bizonnyal házhoz szállításra módosult az estétek. Ha tehetitek, éljetek a lehetőséggel, ezzel is támogatva az éttermeket. És ha már otthon vagytok, süssetek némi sós snacket a menühöz!
Hozzávalók (kb. 25 darabhoz):
25 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg félzsíros túró
1 tojás + 1 kevés tojás a kenéshez
1 kávéskanál só
kb. 18-20 dkg libatepertőkrém (vagy kacsa- és libatepertőkrém)
Elkészítés:
A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk az áttört túrót, az egész tojást és a sót, majd összegyúrjuk.
Lisztezett felületen kb. 2-3 mm vékony téglalappá nyújtjuk a tésztát. Megkenjük a tepertőkrém kb. felével, majd 4 oldalról ráhajtogatjuk a tésztát. Elnyújtjuk, ezután 30 percet pihentetjük, ezt követően ismét megkenjük a tésztát a többi tepertőkrémmel, majd ugyanabban a sorrendben meghajtogatjuk, pihentetjük. Végül kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, és éles késsel felkockázzuk.
A kockák tetejét lekenjük egy kevés vízzel felhígított tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.