Miért olyan egészséges a goji bogyó?
2020. September 2.A goji bogyó nem új keletű kedvenc, Kínában már több mint kétezer éve használják orvosi célokra. Szárított verzióban kapható, és egyre többen fogyasztják itthon is, például a reggeli zabkása tetejére szórva. Ha úgy szimpatikusabb, be is áztathatjuk, akár a mazsolát, keverhetjük pudingokhoz, salátákhoz, édes köles- vagy quinoakásához. De vajon mit tudnak ezek az apró, pirosló bogyók, hogy szuperélelmiszerként hivatkozunk rájuk?
Magas antioxidánstartalom
A sárgarépához hasonlóan a goji is gazdag béta-karotinban és antioxidánsokban. Jót tesz szemünk egészségének, és segít felvenni a harcot a szabad gyökökkel szemben.
Magas rost- és vitamintartalom
A rostokban gazdag étrend előnyeit – hatékonyabb emésztés, súlyfelesleg leadása, különböző betegségek kialakulási esélyének csökkentése – már senkinek sem kell bemutatni. Jó hír, hogy a goji bogyó rostdús élelmiszer. Emellett A- és C-vitamint, cinket, vasat, kalciumot és szelént is tartalmaz, amelyek mind segítik és javítják bél- és emésztőrendszerünk működését.
Immunerősítés
Az A- és C-vitaminok immunerősítő hatásúak, ez pedig különösen fontos lehet így az ősz kezdetén.
Fehérjeforrás
A legtöbb gyümölcsfajtával ellentétben jó fehérjeforrások és aminosavakban is bővelkednek.
Forrás: The Healthy