Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Otthon nyaralunk! 4. rész – Süssünk gyümölcsös pitét!

2020. August 23.

Az idei év más, mint a többi: kevesebbet mozdulunk ki otthonról, és sokunk a hosszabb külföldi nyaralást is elhalasztotta jövőre – bízva abban, hogy addigra csillapodik a szinte az egész világot érintő vírushelyzet. Hiszem azonban, hogy messzi utazás nélkül is kikapcsolódhatunk, akár eddig ismeretlen magyar tájak felfedezésével, akár a saját otthonunk falai között. Nem kell hatalmas és költséges dolgokra gondolni, pár apró új rituálé, program is segíthet abban, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, és új élményekkel gazdagodjunk ezen a furcsa, felemás nyáron.

A sorozat első részében a kedvenc étkezésemről, a reggelizésről meséltem, illetve mutattam is pár olyat receptet, amelyet gyakran készítek itthon, nyári (hétvégi) reggelizésekhez kihagyhatatlanok. A második részben megmutattam, hogy melyek azok az apró rituálék, amelyek igazán meghozták számomra a hamisítatlan nyár érzését. Főszerepben a fűszerkertemmel! Múlt héten számba vettem azokat az ételeket, amelyekből jó sokat (és még többet) készítettem az elmúlt időszakban. Abban a cikkben már említettem egy egész nyáron süthető tejes pitét, viszont van még egy pitefajta, ami nagy kedvenc nálunk a teljes szezonban.

Azt figyeltem meg, hogy nyáron ritkán sütök omlós tésztás pitét. Valószínűleg azért, mert „túl meleg” van hozzá. Elkészíteni a vajas-omlós alapot, hűtőben pihentetni, elősütni a tésztát, sütőajtót nyitogatni… 30 fokban inkább a kevert pitéket szeretem, mert kis túlzással egy edényben összekeverem a hozzávalókat, aztán már mehetnek is a sütőbe. Szeretem variálni a tésztájukat is, túró, ricotta, görög joghurt szokott kerül a tálba, és a liszteket szintén lehet variálni: sima liszt, tönkölyliszt, zabpehelyliszt egyaránt jó választás, legtöbbször mixelem ezeket.

És hogy milyen gyümölcsöt választok? Ami éppen szezonális, most például jöhet az őszibarack, a szilva, az áfonya. Az apró, bogyós gyümölcsök egyben a tésztába/tésztára dobálhatók, a nagyobbak felezhetők, cikkezhetők. Néha különlegesebb ízesítést választok (pl. kínai őtfűszer), de általában a klasszikus vaníliára vagy fahéjra esik a választásom. Ezek a gyümölcsös piték igazi kávéházi hangulatot teremtenek otthon, kevés „macerával” elkészíthetők, hűtőben tárolva pedig 3 napot simán kibírnak.

Sárgabarackos pite kínai ötfűszerrel

A recept ezen a linken érhető el. Most őszibarackkal készíteném!

Nyári szupergyümölcsös pite

A recept ezen a linken érhető el. Most a cseresznyét áfonyára cserélném. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!