Csirkés kenyérsaláta
A kenyérsaláta ugyanannyira hálás téma, mint a tésztasaláta. Finom, laktató és csak úgy nyeli a hűtőben talált maradék alapanyagokat.
Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg kenyér (lehet szikkadt)
kb. 4 evőkanál olaj (sütéshez)
50 dkg csirkemellfilé
só, őrölt fekete bors
15 dkg zöld pesztó
kb. 1,5 dl extra szűz olívaolaj
4 evőkanál balzsamecet
1 fej lila hagyma
15 dkg zöld és fekete olajbogyó vegyesen (magozott)
20 dkg koktélparadicsom
15 dkg mini mozzarella
bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítés:
A kenyeret felkockázzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olaj felét, és a kenyérkockákat kissé megpirítjuk rajta. Szedőkanállal kivesszük, félretesszük, a maradék olajat a serpenyőbe öntjük, felmelegítjük. Rátesszük a kis kockákra vágott csirkehúst, sózzuk, borsozzuk, erős lángon átsütjük. Hagyjuk kihűlni. Ezután összekeverjük a zöld pesztóval.
A kihűlt kenyérkockákat keverőtálba tesszük. Alaposan meglocsoljuk az olívaolajjal és a balzsamecettel, majd hozzákeverjük a megpucolt, apróra vágott lila hagymát, a felezett olajbogyókat, a negyedelt koktélparadicsomokat és a szintén félbevágott mozzarella gömböket. Behűtve tálaljuk, bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.