Kolbászos-rántottás falatkák
Pogácsa, leveles tésztás süti, mártogatós zöldséghasábokkal és ezek a kis rántottás falatkák. Melyik lenne a legjobb a következő kerti bulira? Legyen mondjuk az összes!
A videón nem teljes adag készült.
Hozzávalók (kb. 24-26 darabhoz):
A tésztához:
40 dkg liszt
1 kávéskanál só
8 dkg vaj vagy margarin
1 tojássárgája
2 dl tej + ha szükséges, a gyúráshoz
0,7 dl olaj
A töltelékhez:
1 evőkanál olaj
fél fej lila hagyma
3 tojás + 1 tojásfehérje
só, őrölt fekete bors
8 dkg kolbász
kb. 6 dkg reszelt trappista sajt
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejet és az olajat, gyúrni kezdjük. Ha nem áll össze, még egy kis tejet öntünk hozzá. Puha, rugalmas tésztát kell kapnunk.
A töltelékhez az olajat felhevítjük egy serpenyőben. Rátesszük a megpucolt, felaprított lila hagymát, sütni kezdjük. A tésztából megmaradt tojásfehérjét és az egész tojásokat felverjük villával. A hagymára öntjük, sózzuk, borsozzuk, rántottát sütünk belőle.
A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk ki belőle. A kolbászt annyi félkarikára vágjuk, ahány korongot kiszaggattunk.
Mindegyik korong közepére (a széleket üresen hagyva) teszünk egy keveset a rántottából, valamint a kolbászból 1-1 darabot és a reszelt sajtból egy csipetnyit. A korongok szélét lekenjük egy kevés elhabart tojással, félbehajtjuk.
A töltött tésztákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, tetejüket megszurkáljuk villával, majd lekenjük tojással. 180 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.