Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Nyílik a bodza! Tudtad, hogy az egészségednek is csak jót teszel azzal, ha fogyasztod?

2020. May 16.

A bodzát már több mint 4000 éve alkalmazzák a különféle asztmás és allergiás betegségek kezelésére. Amellett, hogy ilyenkor nincs jobb, mint egy friss és finom bodzaszörp, az egészségünknek is kedvezünk, ha bodzát fogyasztunk. Mutatjuk, miért. 

 

Miért olyan egészséges? 

A bodzában több létfontosságú vitamin is megtalálható, egészen pontosan az A-, a B1-, a B2, a B3- és a C-vitamin. Bioflavonoidokban gazdag növény, ezek leginkább az antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatásaikról ismertek. A bodza egyéb további hatóanyagai segítik a vérnyomás és a vércukorszint szabályozását is. 

 

A bodza népi orvosság 

A világ számtalan pontján alkalmazzák fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásai miatt. Antibakteriális és vírusölő tulajdonságaival nemcsak segít csökkenteni az allergiás panaszokat, hanem az immunrendszerünket is erősíti. A régi korok emberei használták az influenza, a hörghurut, a cukorbetegség, a székrekedés, a reuma, az ízületi gyulladások és a különféle szemirritációk kezelésére. Gargarizálásra, szájöblítésre szintén jónak vélték. 

Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Ázsiában is előfordul, halvány krémszínű virágaival tavasszal mi is gyakran találkozhatunk – szinte az út szélén, hiszen vadon nő. Amíg virága minden további következmény nélkül fogyasztható, addig magjai, levelei, ágai és gyökere egyaránt mérgezők. 

 

Bodza – mint élelmiszer 

A bodza szárított virágaiból évszázadok óta főznek egészséges, frissítő teát, illetve a belőle készült szörpöt sem kell bemutatni. Sőt lekvárt, zselét is főzhetünk belőle. És ne feledkezzünk meg a békebeli, palacsintatésztába mártott, majd olajban kisütött bodzavirágról se! 

 

Bodza – mint kozmetikum

Több természetes kozmetikum is tartalmaz bodzát. Legtöbbször az arcbőr frissítésre készített tonikok és a nyugtató, tápláló arckrémek hatóanyagai között lelhetünk rá az értékes bodzára. 

 

Forrás: Creative Kitchen 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lazac helyett inkább fekete bodzát eszik a klímaváltozáshoz alkalmazkodó Kodiak-medve

Lazac helyett inkább fekete bodzát eszik a klímaváltozáshoz alkalmazkodó Kodiak-medve

A kutatók megfigyelték, hogy az alaszkai éghajlat melegedésének hatására megváltoztak a medvék táplálkozási szokásai

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!