Valóban megbetegedhetünk, ha megkóstoljuk nyersen a sütemény tésztáját?
2019. November 22.Sokan vannak, akik sütés közben nem tudják megállni a nyers tészta „próbáját”, muszáj egy kicsit lecsípni belőle. A kóstolás azonban nem veszélytelen, mutatjuk, miért jobb felhagyni ezzel a szokással.
A legfőbb veszély a tojás
Bár léteznek tojásmentes verziók, a legtöbb tészta egyik fő összetevője a tojás. A nyers tojás szalmonellával fertőződhet, és ezen sajnos az alapos mosás és a héj feltörése sem segít, hiszen így a felületen található baktériumok akár még a tojás belsejébe is bejuthatnak. A szalmonella pedig nem csupán kellemetlen tüneteket okoz, hanem veszélyes is: magas lázzal, hasi görcsökkel és kiszáradással járhat.
A liszt is ludas lehet
A szintén súlyos megbetegedéseket okozó E.coli baktérium jelenlétét a nyers zöldségek, nyers húsok és a nem pasztörizált tej mellett a lisztben is felfedezték. Már kis mennyiség is elegendő a fertőzéshez, a betegség a fentiekhez hasonló gyomorpanaszokkal jár.
Jönnek a közös sütögetések, figyeljünk a gyerekekre!
A legtöbb gyerek imád belenyalni a nyers tésztába, figyeljünk rájuk fokozottan, hiszen az E.coli és a szalmonella a gyerekek szervezetére még nagyobb veszélyt jelent. Tartsuk be továbbá a receptben előírtakat: a megfelelő hőfokon és ideig süssük a süteményt!
Forrás: RD