Pesztós újburgonya
Ez talán a legkedvencebb nyári saláta receptem. Szezonális alapanyagok, fantasztikus, nem tolakodó, friss ízek, ráadásul könnyen szállítható, sőt az állás is csak jót tesz neki. A második napra érik össze igazán, hidegen, melegen, szobahőmérsékleten egyaránt működik, remek piknik étel!
Hozzávalók
4 személyre- 1 kg újburgonya (héjas)
- 6 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- 1 nagy marék mentalevél durvára vágva + plusz néhány levél a díszítéshez
- 10 bazsalikomlevél
- 10 szál petrezselyem (csak a zsengébb szárúak)
- 4 evőkanál pirított földimogyoró durvára vágva + a díszítéshez
- 2 evőkanál reszelt parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 7 dkg zsenge zöldborsó leforrázva
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A burgonyát egy tepsin összeforgatjuk 3 evőkanál olajjal, sózzuk, borsozzuk. 30-35 percig sütjük, vagy amíg meg nem puhulnak a szemek.
Közben a maradék olajat, a fűszereket, a mogyoró nagyobb részét, a parmezánt, a fokhagymát, a citrom levét és héját egy késes robotgépben alaposan összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk. Ugyanezt a klasszikus módszerrel, mozsárban is megtehetjük – kicsit tovább fog tartani. Szükség szerint adhatunk hozzá olajat, ha túl sűrű.
A még meleg burgonyát összeforgatjuk a pesztóval, a borsóval és a mentalevelekkel, végül megszórjuk a maradék durvára vágott, pörkölt mogyoróval.