Epres-pudingos pite
Ha szép epret látok, mindig teszek a kosaramba, akkor is, ha eredetileg nem szerepel a bevásárlólistámon. Salátába, sütibe, pohárdesszertbe is szuper lesz; epret eperrel, amíg tart a szezon!
Hozzávalók
12 szelethez- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 25 dkg cukor
- 5 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- kb. 12-15 dkg eper
Elkészítés
A pudingport egy kevés hideg tejben simára keverjük. A többi tejet feltesszük forrni a cukor felével, majd hozzákeverjük a pudingos tejet. Kevergetve sűrű pudingot főzünk. Félrehúzzuk, néhányszor átkeverve hagyjuk legalább langyosra hűlni.
2 egész tojást fehéredésig keverünk a többi cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat vagy margarint is, kihabosítjuk. Simára keverjük a liszttel és a sütőporral, sűrű tésztát kell kapnunk.
A maradék tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojásfehérjehabot spatulával a tésztához forgatjuk. A tésztát közepes méretű, magas falú tepsibe simítjuk (a tepsibe sütőpapírt teszünk), és 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 10-12 percet sütjük, éppen csak addig, amíg a teteje kérget kap.
Közben a tojássárgájákat a pudinghoz keverjük. Az epret megmossuk, csumájukat levágjuk, felcikkezzük. Az elősütött alapra simítjuk a pudingos réteget, és kirakjuk az epercikkekkel. Visszatoljuk a sütőbe további kb. 40 percre. Akkor jó, ha a pudingos réteg teteje szilárd lesz, és kap egy kis színt.
Kivesszük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni, utána szépen szeletelhető. (A sütőből kivéve a pudingos réteg még lágy, de hűlés közben meg fog szilárdulni.)