
31 tradicionális húsvéti fogás a Föld minden tájáról – 3. rész
2019. April 20.Cikksorozatunk első részében lengyel és litván tradicionális ételekkel, a folytatásban pedig olasz és brit húsvéti fogásokkal ismerkedtünk meg. Sorozatunk befejező részében Görögországba kalauzolunk el benneteket.
Tsoureki

Fotó: 123RF
Habár Görögországban az ortodox húsvét a katolikus ünnephez képest más napra esik, ez nem jelenti azt, hogy kevesebb finomság kerülne az ünnepi asztalra. Mindenhol megtalálhatjuk a báránysültet, a piros tojást és a tsourekit, amely narancsos, fűszeres fonott kalács. Amikor a tészta megkel, piros tojásokat ültetnek a tetejére, majd így kerül a sütőbe.
Tiropitas

Fotó: 123RF
Amíg sül a bárány, a görögök különböző sajtos péksütiket rágcsálnak, ezek közül a legkedveltebb a tiropitas. Rétestészta háromszögek négy különböző fajta sajttal megtöltve. Jól hangzik, ugye?
Kalitsounia
Édes sajtos sütemény, leggyakrabban Kréta szigetén fogyasztják. A gyúrt tésztát joghurttal, konyakkal készítik, majd sajttal, fahéjjal és narancshéjjal töltik meg. Néha sütőben, máskor olajban sütik ki.
Tzatziki

Fotó: 123RF
Ezt az ételt biztosan nem kell bemutatni senkinek, ám újdonság lehet, hogy húsvétkor is az asztalra kerül. Az uborkás mártogatós a görög konyha alapfogása, az egyik legismertebb görög étel.
Töltött szőlőlevél

Fotó: 123RF
A Dolmathakia me kima szintén híres görög előétel. A töltelék rizsből, kaporból, mentából és marha- vagy bárányhúsból áll.
Aavgolemono
Görög csirkeleves, szinte minden helyi étterem étlapján megtalálhatjuk. A töltött szőlőlevelek szószaként is fel szokták szolgálni.
Patates sto Fourno
A sült burgonya a báránysült kedvelt köretének számít, ez a görög verzió olívaolajjal, oregánóval, fokhagymával és citromlével ízesített.
Spanakopita

Fotó: 123RF
Szinte minden görög családnak megvan a maga titkos receptje. A tésztarétegek krémes fetát és spenótot rejtenek.
Galaktoboureko
A görög húsvéti menü is bővelkedik édes süteményekben. A galaktoboureko rétestésztából készül, és citrusos sziruppal öntözik meg.
Koulourakia

Fotó: 123RF
Vajas sütemény szezámmaggal megszórva. Gyakran szolgálják fel kávé mellé.
Forrás: the spruce eats