Jöhet egy jó tejeskávé? A Nespresso sajtótájékoztatóján jártunk
2019. April 19.Három különböző tejeskávéval indítani a hétfő reggelt? Mi így – és sok-sok tejes, kávés és persze tejeskávés információval – kezdtük a hetet a Nespresso Mini Atelier rendezvényén.
Tudtad, hogy a világ kávéfogyasztóinak háromnegyede tejjel issza a kávéját? A legjobb baristákhoz hasonlóan a Nespresso-t is évek óta foglalkoztatja, hogy mi az az ideális ízvilág, amit keresnek a tejeskávé kedvelői. Az új BARISTA CREATIONS kapszulakollekciót kifejezetten a tejjel készülő kávékhoz fejlesztették ki, így legyen szó akár egy édeskés, krémes cappuccinóról, esetleg egy rövid, intenzív cortadóról, a BARISTA CREATIONS kávékapszulák között mindenki megtalálja a kedvenc tejes receptjével tökéletesen harmonizáló őrleményt.
Így született meg az új kollekció
„A kávé és a tej tökéletes harmóniáját kerestük, munkánkhoz profi baristák tudásából merítettünk ihletet” – mondta el Karsten Ranitzsch, a Nespresso vezető kávészakértője. A kávépörkölőkből, kávékóstolókból, élelmiszeripari szakértőkből és mérnökökből összeállított csapat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a kávé és a tej interakcióinak megismerésével megalkossa a tejes receptekhez leginkább illő kávékeverékeket, így a vásárlók a BARISTA CREATIONS kávékapszulák segítségével otthonukban is elkészíthetik kedvenc kávéházi receptjüket.
A BARISTA CREATIONS sorozat tagjai:
Chiaro (olaszul azt jelenti: világos): lágy pörkölésű, ennek köszönhetően egy kis tej hozzáadásával karamellás és édes-kekszes ízjegyek fedezhetők fel benne.
Scuro (olaszul azt jelenti: sötét): tejjel elkészítve intenzív, pörkölt, mégis kiegyensúlyozott – vagyis tökéletes választás egy intenzív cappuccino elkészítéséhez.
Corto (olaszul azt jelenti: rövid): sötét színe, fűszeres aromája, intenzív pörköltsége és füstössége remekül érvényesül a tejjel. Ideális egy hagyományos spanyol cortado recepthez.
Csak megfelelő tejjel lesz tökéletes az élmény
A sajtótájékoztatón nem csupán a kávék, hanem a különböző állati eredetű és alternatív tejek világába is izgalmas betekintést nyerhettünk. A tökéletes élményhez a minőségi kávé mellett a tej kvalitása is rendkívül fontos. Sándor Tamás, a Bükki Sajtmanufaktúra tulajdonosa, a tejek szakértője megosztotta velünk tapasztalatait:
„Termőterület, szakértelem, eljárásmódok, alázat és türelem. Egy ínyenc kávé hátterében ugyanúgy ezek bújnak meg, mint ahogy egy minőségi kézműves sajt készítésénél is. A tejnél már a legelőn eldől minden. Tavasztól őszig más az alapanyag, mert friss füvet és gyógynövényt legelnek az állatok. Így egészen más a tej vitamin- és ásványianyag-tartalma, ez az energia pedig érződik a végterméken is, legyen szó akár tejről, akár sajtról. Ezt követően jön az ősztől tavaszig tartó időszak, amit csendesebb ízvilág jellemez. Ekkor a nyáron lekaszált szénát szárított formában fogyasztják a tehenek. A tej íze nem cikázik, de ugyanolyan kellemes jegyeket mutathat, és stabilan hozza a fehérje- és zsírtartalmat is. A minőségi tej szempontjából mindenképpen fontos, hogy egészségesek legyenek a tehenek, jó családoknál, jó kondícióban legyenek tartva, megkapják a megfelelő napi mennyiségű tápanyagot és vizet.”
Arra nincs egyértelmű válasz, hogy milyen tej alkalmas leginkább a kávéba. Sándor Tamás szerint érdemes kísérletezni e téren is:
„A tehéntej mellett a bivalytej is kellemes ízt adhat a kávénak. Amíg a tejet általában szobahőmérsékleten tesszük a kávénkba, érdekes, hogy a forró kávéba tett hideg tej emeli az ásványos ízhatást, a meleg tej pedig krémes, lágy ízérzést kelt. Tejhab készítéskor pedig nem a tej zsírtartalma, hanem a fehérjetartalma számít” – oszlatta el Sándor Tamás a gyakori tévhitet.
És mi a helyzet azokkal, akik nem fogyasztanak állati eredetű tejet?
A Nespresso BARISTA CREATIONS kapszulák növényi alapú tejpótló italokhoz is tökéletesen passzolnak. Ma már széles a kínálat, elérhető rizs-, mandula-, zab- és szójaital, valamint kókusztej is. Minden növényi tejpótló nagyon ízletes, így kiváló kiegészítője a kávénak, ugyanakkor nem minden típusból készíthető ugyanolyan minőségű tejhab. Amennyiben szeretnénk az espressónkat egy kis tejjel felönteni, úgy kókusz- és mandulaital javasolt, mert a zab- és rizsital könnyen vizessé teheti az italunkat. Ha inkább cappuccinót vagy lattét innánk, akkor érdemes szójaitalt használni. Ennek a fehérjetartalma szinte megegyezik a tehéntejjel, így szép tejhabot készíthetünk belőle.
Végigkóstoltuk…
A tejeskávékat Márkosi Balázs vezetésével nem önmagukban, hanem különböző péksüteményekkel együtt kóstoltuk meg. A Chiaro kávéhoz remekül passzolt a kézműves kenyér a Bükki Sajtmanufaktúra krémes vajával, a Scuro mellé kardamomos-vaníliás tekercs dukált, a Corto pedig meggyes-kakaós csigával vált teljessé. Rátok bízzuk, hogy melyik lesz a kedvencetek, mi – ha muszáj dönteni – a Scuro kapszulát választjuk.