10 tipp salátához
1.Kezdjük a leveles zöldekkel
Minél sötétebb, annál táplálóbb. Hagyjuk el a jégsalátát, jöhet a kelkáposzta, a spenót, a római saláta.
2.Adjunk hozzá fehérjét
Persze egy jó salátaalap tele van rostokkal, de proteinre is szükségünk van, hogy egyenletesen tartsa az energiaszintünket. Nem csak húsok jöhetnek, de a tofu, a csicseriborsó, magvak, különböző sajtok, vagy halak is.
3.Egészséges zsírok
Rendkívül fontos, hiszen ettől még táplálóbb lesz a salátánk. Előnyt élvez az ilyenkor az avokádó, de ne feledkezzünk meg az olajos magvakról sem, amelyek roppanóssá teszik a salit.
4.Főtt gabona
A quinoa, a barna rizs, az árpa mind-mind jó választás. Tele vannak tápanyagokkal és laktatók.
5.főtt zöldségek
Pirított vagy párolt verzió is megfelel. Édesburgonya, karfiol, tökök ideálisak ilyenkor.
6.Legyen színes
Sokan azért nem választják a salátát, mert unalmas, semmi hívogató, étvágygerjesztő nincs benne. Viszont ha ügyesen állítjuk össze a sajátunkat, azt még mások is elirigylik. Legyen színes és vidám a salátánk.
7.Keményítő nélküli zöldségek
A változatosság kedvéért ilyeneket is csempésszünk a salátánkba. Például az uborka helyett legközelebb rukkolát használjunk.
8.Nagy falatok
Minél nagyobbra vágjuk a zöldségeket, annál többet kell rágódni rajtuk. Ez azt üzeni az agyunknak, hogy sokat eszünk.
9.Figyeljünk az adagra
Minél több mindent adunk hozzá, annál feljebb kúszik a kalóriatartalom. Igyekezzünk egy 400-500 kalória közötti salátát enni, különösen, ha épp fogyókúrázunk.
10.Készítsük el előre
A saláta tipikusan olyan étel, amelyet előző este, vagy előző hétvégén összeállítunk, bedobozolunk, és csak berakjuk a táskánkba reggel induláskor.
via: Popsugar