Kókuszos lencse curry
Januárban évről évre szinte minden konyhában előkerül a lencse az újévi szokásokhoz kötődően. Érdemes nem csak egy napig, a hagyományos lencsefőzelék erejéig használni ezt a tápláló, ásványi anyagokban gazdag alapanyagot, hanem kipróbálni több, akár keleties fűszerezésű recepteket is vele. Magas fehérjetartalma miatt hús nélkül is kitesz egy komplett étkezést.
Hozzávalók
2 adaghoz- 10 dkg lencse
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 3 dkg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 dkg sárgarépa
- 3 dkg paradicsom
- 2 dl sűrű kókusztej vagy kókusztejszín
- 1 mokkáskanál himalája só
- ½ mokkáskanál őrölt bors
- 1 evőkanál curry fűszerkeverék
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- 1 mokkáskanál fahéj
- 10 dkg basmati rizs
- 1 dkg kókuszchips
Elkészítés
A lencsét kiválogatjuk, majd legalább 2 órára vízbe áztatjuk.
Felhevített kókuszolajon megfonnyasztjuk a finomra aprított vörös és fokhagymát, majd beleöntjük a lecsepegtetett lencsét és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. 10 perc főzés után hozzáadjuk a vékony karikákra vágott sárgarépát és a kockára vágott paradicsomot.
További 5 percig főzzük fedő alatt, majd hozzáöntjük a kókusztejet és a fűszereket is. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. 10 perc alatt készre főzzük a curryt.
Ezalatt a rizst is elkészítjük a szokásos módon.
Az elkészült currys lencsét a basmati rizs mellé, pirított kókuszchipsszel megszórva tálaljuk.