Almás kalácspuding
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
– 1 nagyobb fonott kalács (kb. 40 dkg)
– 6 tojás
– 15 dkg nádcukor
– 2 dl habtejszín
– 4 dl tej
– 3 evőkanál vaníliás pudingpor
– 1 zacskó vaníliás cukor
– késhegynyi őrölt fahéj
– 1 evőkanál olvasztott vaj
– 2 nagy alma
– 2-3 evőkanál mandulaszirom
– porcukor
Elkészítés:
1. A kalácsot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
2. A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejszínt és a tej 4/5-ét. A maradék tejben simára keverjük a pudingport, majd a tojásos keverékhez csorgatjuk a vaníliás cukorral és a fahéjjal együtt.
3. Egy nagyobb sütőtál alját és oldalát kikenjük az olvasztott vajjal. Teszünk bele egy merőkanálnyit a tojásos keverékből, majd szorosan beleállítjuk a kalácsszeleteket. Rákanalazzuk a többi keveréket úgy, hogy közvetlenül a kalácsszeletekre is csorgatunk bőven belőle.
4. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, húsukat felkockázzuk, és a sütőtálba szórjuk. Tetejét megszórjuk a mandulával.
5. Letakarjuk alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percet sütjük. A végén alufólia nélkül, kb. 1,5 perc alatt kissé megpirítjuk a tetejét.
6. Melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.