Lágy vaníliakrém ropogós karamelltetővel, ez a crème brûlée. Nálunk most fagyiként debütál!
Hozzávalók
kb. 6 adaghoz- A fagyihoz:
- 5 dl 3,5-4%-os tej
- 8 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor (vagy egy kisebb vaníliarúd kikapargatott magjai)
- 5 tojássárgája
- A karamellhez:
- 10 dkg kristálycukor
- 0,6 dl tej vagy habtejszín
- 2 dkg vaj
- A tálaláshoz:
- 1 nagyobb őszibarack
- fagyis tölcsérek
Elkészítés
A fagyihoz a tejet a cukorral és a vaníliás cukorral együtt felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, megvárjuk, hogy minimum langyosra hűljön.
A tojássárgájákat habverővel kikeverjük, majd folyamatos keverés mellett a tejhez csorgatjuk. Visszatesszük a tűzre, szintén folyamatos keverés mellett kissé besűrítjük. A kihűlt fagyialapot elkészíthetjük fagylaltgépben, de gép hiányában lefedhető, lapos tálba öntve, óránként átkeverve, a fagyasztóban is krémesre fagy.
A karamellhez a cukrot egy vastag aljú serpenyőbe szórjuk. Ráöntünk egy bő evőkanál vizet, majd rázogatva aranybarnára karamellizáljuk. Óvatosan hozzáöntjük a felforrósított tejet, rádobjuk a puha vajat, majd kevergetve egyneműsítjük a cukorral. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről, melegítéssel később ismét folyékonnyá tehető.
Az őszibarackot megmossuk, felkockázzuk. A fagyira szórjuk, majd közvetlenül tálalás előtt meglocsoljuk egy kevés karamellsziruppal.