Empanadas
Hozzávalók
4 személyre- A tésztához:
- ½ kg liszt
- 1 tasak instant élesztő
- 1+1/2 + 2 dl langyos víz
- 1 dl olívaolaj
- 1 mk pirospaprika
- só
- A töltelékhez:
- 20 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 fej salotta hagyma
- 1 mk szárított oregáno
- 1 mk szárított bazsalikom
- friss snidling
- 1 dl paradicsomszósz
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítés
1. A lisztet egy nagy keverőtálba átszitáljuk. A por élesztőt egy kisebb tálba öntjük és a vízzel elvegyítjük, majd a liszthez öntjük. Hozzáadjuk még az olívaolajat, 2-3 csipet sót, a pirospaprikát és alaposan eldolgozzuk. Ha a tészta összeállt, kézzel még átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, visszatesszük a tálba és tovább kelesztjük még 1-2 órát.
2. A töltelékhez a hagymákat apró darabokra vágjuk, olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk darált húst, magasabb hőfokon fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt, a szárított oregánót és bazsalikomot, végül sózzuk, borsozzuk.
3. A tésztát 4 részre vágjuk, majd mindegyiket kinyújtjuk és egy 10-12 cm átmérőjű formával köröket szaggatunk belőle. Ezután ráhalmozzuk a tölteléket és ráhajtjuk a tésztát. Villával lenyomkodjuk a széleket, ha szükséges a tészta széleit vízzel bekenjük. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és megkenjük tojássárgájával. 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
4. Tálaláskor friss snindlinggel megszórjuk. Jó étvágyat!