Ez a hétvégi sütiajánlónk
Hozzávalók
- Piskótához:
- 4 db tojás
- 4 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- fél csomag vaníliás cukor
- A krémhez:
- 160 g tojássárgája (kb. 8 db tojásé)
- 140 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 7,5 dl 2,8%-os tej
- 1,5 vaníliarúd
- 70 g jó minőségű vaj
- 70 g keményítő
- 2 dl habtejszín
- 5 g zselatinpor
- 100g közepes méretű friss eper
Elkészítés
Piskóta:
1. Szedjük szét a tojásokat.
2. Kezdjük el a fehérjét felverni egy pici sóval, majd mikor kezd habosodni, adjunk hozzá 3 evőkanál cukrot és verjük kemény habbá.
3. A maradék cukorral (1 evőkanál) és a vaníliás cukorral habosítsuk ki a sárgáját is, adjuk hozzá a citrom héját.
4. Ha ez is meg van, öntsük hozzá a fehérjehabhoz és óvatosan forgassuk bele.
5. Végül szitáljuk bele a lisztet és óvatosan, de gyors mozdulatokkal keverjük el.
6. Ne kevergessük sokáig, mert összeesik a tészta!
7. Öntsük bele a masszát egy 22 cm átmérőjű tortaformába, előmelegített sütőben süssük 180 fokon, 15-20 percig, de ellenőrizzük tűpróbával! Ha kész, hagyjuk a formában kihűlni.
A krém:
1. A tejet felmelegítjük a vaníliarúd kikapart magjával, a cukorral és a vaníliás cukorral, majd félrehúzzuk.
2. A tojások sárgáját a keményitővel habverő segítségével elkeverjük, majd hozzá csurgatunk a tejes keverékből egy keveset (kb. 1dl) és közben folyamatosan keverjük.
3. Ezután mehet vissza az edénybe és addig főzzük, míg jó sűrű, szinte olyan sűrű krémet kapunk, ami elválik az edény falától.
4. Ha ezt elértük, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vajat apránként.
5. Csomómentesre keverjük, végül félrerakjuk hűlni. Érdemes időnként rákeverni, hogy ne bőrösödjön be. Ha visszahűlt szobahőmérsékletűre, frissen tartó fóliával letakarva hűtsük ki teljesen. (a fóliától nem fog bebőrösödni a krémünk, miután betettük a hűtőbe).
6. Ha teljesen kihűlt, 2 dl habtejszínt habbá verünk, majd spatula vagy fakanál segítségével óvatosan belekeverjük a krémbe.
7. A zselatinport annyi hideg vízbe áztatjuk, hogy éppen ellepje. Hagyjuk 5 percig duzzadni, majd mikróba csípősre melegítjük, ezután csurgatjuk hozzá a krémhez.
8. A piskótát vágjuk 2 részre, a tortaformát béleljük ki frissentartó fóliával, majd fektessük rá az első piskótalapot.
9. Az epreket kezdjük el felszeletelni, kb. 3 szelet jöjjön ki egy eperből.
10. Fektessük a tortakarika széléhez az eperszeleteket és így rakosgatjuk addig, amíg körbe nem érünk.
11.Kanalazzuk a krémet a piskóta közepére és oszlassuk el óvatosan. Majd fedjük be a másik piskótalappal. Tegyük be a hűtőbe dermedni 1-2 órára, díszítés előtt. Tetejét díszíthetjük porcukorral, friss eperrel és mentalevevelekkel.