Édesburgonya krémleves karamellás sós mogyoróval
Hozzávalók
2 személyre- 3 db édesburgonya
- 2 db alma (nem túl édes)
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ fej vöröshagyma
- 2 ek juharszirup
- 4 cm gyömbér
- 500 ml zöldség alaplé
- ½ mk kanál őrölt kardamom
- ½ mk őrölt fehérbors
- 1-2 dl kókusztej (sűrű)
- só
- olívaolaj
- A karamellhez:
- kristálycukor
- 5 dkg vaj
- sós mogyoró
- só
Elkészítés
1. Az almákat és 2 édesburgonyát meghámozunk, majd felkockázunk és egy felhevített serpenyőbe teszünk. A tisztított gyömbért és a fokhagymát is apró darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát is, édesítjük juharsziruppal, meglocsoljuk olívaolajjal, majd a serpenyőben puhára pároljuk. Az egészet összekeverjük, majd sütőbe tesszük és 230 fokon 20 percig sütjük.
2. Ha a zöldségek megpuhultak az egészet egy turmixgépbe öntjük és pürésítjük. Ezután áttöltjük egy lábasba és újra felmelegítjük. Végül kókusztejjel hígítjuk, majd fűszerezzük kardamommal és fehérborssal.
3. A karamellhez egy lábasban a vajat megmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot és megvárjuk, míg karamellizálódik. Ekkor hozzáöntjük a sós mogyorót, egybeforgatjuk, végül sütőpapírra kiterítjük, hogy megkeményedjen.
4. Egy kevés édesburgonyát kockára vágunk, olívaolajon megpirítjuk, majd a leveshez tálaljuk az apró darabokra tört karamelles sós mogyoróval. Jó étvágyat!