Sacher torta, avagy a tökéletes egyensúly süteménye
Mindig is a kedvenc édességeim közzé tartozott a Sacher torta. Ha jellemeznem kéne, azt mondanám: a tökéletes egyensúly. A Sacher piskóta csokis édessége ellensúlyozza a savas házi barack lekvárt, édes, de mégsem gejl. Könnyű, de laktató. És a legjobb, hogy nagyon egyszerű elkészíteni! Lássunk is hozzá!
Hozzávalók
- Hozzávalók a piskótához:
- - 130 g vaj
- - 70 g porcukor
- - 8 db tojás
- - 130 g búzaliszt
- - 130 g étcsokoládé
- - 150 g kristálycukor
- A barackos részhez:
- - 3 cl barack pálinka
- - 250 g baracklekvár
- Csokiganache:
- - 100 g étcsokoládé
- - 100 ml habtejszín
- Díszítés:
- - 100 g mascarpone
- - 100 g sárgabaracklekvár
- - 100 g porcukor (elhagyható, ha elég édes a lekvárunk)
- - 100 g tortabevonó (étcsokoládé)
Elkészítés
A piskóta elkészítése:
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal, majd visszahűtjük szobahőmérsékletűre. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a porcukorral robotgép segítségével tejföl állagúvá keverjük. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. Ha visszahűlt a csokoládénk, hozzácsurgatjuk a tojássárgájához. A fehérje 1/4-ed részét hozzákeverjük a csokis részhez, nyugodtan lehet habverővel, mert csak lazítjuk a tésztánkat, majd a maradék fehérjét is óvatosan beleforgatjuk. A lisztet két részletben beleszitáljuk, óvatos mozdulatokkal elkeverjük a tésztánkba. Sütőpapírral bélelt, 25 cm átmérőjű tortakarikába töltjük és 170 fokos, előmelegített sütőben 50 percet sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!)
A baracklekvárt a pálinkával felforraljuk, a kihűlt piskótánkat vízszintesen félbevágjuk és megkenjük a forró baracklekvárral. Ráhelyezzük a másik piskótalapot és körbekenjük a tortánkat a maradék lekvárral. 30 percre hűtőbe tesszük.
A tejszínt felforraljuk, majd beletörjük a csokoládét úgy, hogy mindenhol ellepje. 1 percig állni hagyjuk, majd elkeverjük. Ráöntjük a torta közepére, majd spatulával elkenjük simára. 30 percre hűtőbe tesszük.
A sárgabaracklekvárt simára turmixoljuk, összekeverjük a mascarponéval és a porcukorral, majd habzsákba töltjük és a tortánk tetejére pici halmokat nyomunk.
Az étcsokoládé tortabevonót vízgőz felett felolvasztjuk, majd sütőpapírra egyenletesen elkenjük és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, végül 10 percre hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. Tetszés szerinti formára vágjuk vagy törjük és körberakjuk vele a tortát.