Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közösségi médiában, mi pedig egyre büszkébbek vagyunk, hogy nekünk is ír recepteket
Ugye teljes életformaváltáson mentél keresztül és leadtál 15 kilót. Mikor határoztad el azt, hogy mostantól máshogy éled az életed?
Ez már viszonylag régi történet, több mint 5 évvel ezelőtti. 17 éves koromban döntöttem úgy, hogy elegem lett a „kövér lány szerepéből”. Sosem éreztem igazán jól magamat a bőrömben, önbizalom-hiányos és félénk voltam, ezen szerettem volna változtatni az életmódom, és ezzel együtt a külsőm átalakításával.
Magadnak választottad a Zabkásakirálynő nevet? Honnan jött az ihlet?
Igen, ezen a néven, illetve egészen pontosan az angol „oatmeal queen” változatán indítottam el az Instagram oldalamat. Egyszerűen csak szerettem volna egy felhasználónevet, ami nem a saját nevemből jön, de utal az életmódomra és könnyen megjegyezhető. A zabkását már akkor is imádtam és rengeteg variációban elkészítettem.
Miért pont a zabkása? Mindenki étrendjébe szinte kötelezően ajánlod?
Egyáltalán nem gondolom, hogy kötelező lenne fogyasztani az egészséges étrendben. Viszont egy nagyon jó, lassan felszívódó, értékes tápanyagokat tartalmazó szénhidrátforrás, amiből rengeteg finom étel készíthető, nekem ezért a kedvencem.
Bármekkora ereje van manapság az egészséges életmódnak, mégis sokan vannak a helyettesített élelmiszerek ellen. Többen vélik úgy, hogy például az étkezzen gluténmentesen, akinek glutén érzékenysége van. Erről a hozzáállásról mi a véleményed?
Azzal mindenképpen egyetértek, hogy a glutén- és laktózmentes étkezés valóban csak az érzékenyeknek ajánlott. Ha egészséges emberek is csak ilyen termékeket fogyasztanak, akkor egy idő után a szervezetük hozzászokik, és a későbbieknek akár valóban érzékenyek lehetnek majd ezekre az alapanyagokra. A cukor és a fehér liszt kerülése viszont szerintem mindenki számára hasznos lenne, ugyanis ezek a finomított szénhidrátok semmilyen hasznos tápanyagot nem biztosítanak számunkra, csupán üres kalóriák. Ma már annyi egészséges alternatíva létezik, hogy szerintem hiba lenne nem megtenni a lehető legtöbbet az egészségünkért.
Instagram oldalad nagyon pörög, rengetegen követnek. Hogyan kezeled a negatív hozzászólásokat?
Szerencsére sikerült egy nagyon pozitív közösséget kialakítani a közösségi oldalaimon, akiktől 99%-ban csak pozitív visszajelzéseket kapok. Elvétve persze érkeznek negatív hozzászólások is, de az elmúlt pár évben már megtanultam ezekkel egyre kevésbé foglalkozni. Ha építő jellegű kritika, akkor természetesen megfontolom, ha viszont csak utálkozó vagy irigykedő hozzászólás, akkor igyekszem átsiklani felette, és inkább a pozitívabbakra koncentrálni.
Hogy tudtad meg, hogy a Buzzfeed beválogatta az oldaladat a 16 legjobb fiók közé? Mit éreztél ekkor?
Egy új követőm hívta rá fel a figyelmemet, hogy ott talált rám. Először nagyon meglepődtem, hirtelen nem is tudtam hova tenni ezt az egészet, akkor még nagyon új volt nekem ez a rám irányuló figyelem.
Sportban mi mellett teszed le a voksod?
A legnagyobb szenvedélyem az edzőtermi edzés, a fitnesz lett. De több félmaratonnal a hátam mögött a futás is a kedvenceim közé tartozik, még akkor is, ha ma már kevesebb időm és energiám jut rá.
Nálad mit takar egy „csalónap”? Tartasz ilyeneket?
Nem tartok ilyeneket, mert szerintem ez a megnevezés egy negatív viszonyt fog kialakítani az ételekkel. Úgy gondolom, az egészséges életmód nem a megvonásokról szól, így nyugodt lelkiismerettel eszem néha olyan ételeket is, amelyek kevésbé, vagy éppen egyáltalán nem egészségesek, hiszen tudom, hogy a mindennapjaim nagy részében tudatosan étkezem és rendszeresen sportolok.
Hozzánk is írsz recepteket, saját oldalaidat naponta százak látogatják, sokszor szerepeltél már a televízióban is. Hogyan használod az ismertséget?
Igyekszem az ismertséget arra felhasználni, hogy minél több embert tudjak elérni és megmutatni, hogy lemondások nélkül, finom ízekkel, élvezetesen is lehet egészségesen élni.
Mi a legnagyobb vágyad a gasztronómia világában?
Szeretnék egyszer majd egy egészséges belvárosi kis reggelizőt, ahol bárki megkóstolhatja az általam megálmodott finomságokat.
Az interjút Székely Éva készítette