Ezért irritálja az ananász a nyelvünket
Persze a citrom magasan vezeti a savanyúsági listát a gyümölcsök terén, de az ananász sem marad le nagyon.
Az irritációt egy enzimkombináció, a bromelain okozza: ez az enzim lebontja a fehérjéket, de azonnal megtámadja a nyelvet, az ajkakat, az arcot, ha érintkezik velük. De ha megrágjuk, majd lenyeljük, a nyál, majd a gyomorsav leküzdi azt. A jó hír, hogy a nyelvünk újraépíti a fehérjét és az aminosavakat, így nem fáj sokáig.
Nem titok, hogy a gyümölcsök és a zöldségek olyan enzimeket tartalmaznak, melyek lebontják a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat. Néhány közülük azonban az átlagosnál több enzimet tartalmaz (papaya, kivi, szőlő, füge, avokádó, datolya, mangó, banán.) Ezért használják a citromot húsok marinálásakor, pácolásakor: eloszlatják a húsban levő kollagént.
Miért nem lép fel ez az irritáció, ha süteménybe rakjuk az ananászt?
Főzéssel, sütéssel, grillezéssel mind-mind olyan kémiai reakciót hozunk létre, amely eliminálja az enzimeket, így kapunk sokkal édesebb végeredményt.
forrás: delish.com